latinica  ћирилица
08/10/2021 |  12:34 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

U nedjelju obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini (VIDEO)

U nedjelju, 10. oktobra u Mrkonjić gradu biće obilježeno 26 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini 1995. godine kada je ubijeno više od dvije hiljade ljudi, a protjerano više od 120 hiljada.
Konferencija za novinare - Foto: SRNA
Konferencija za novinareFoto: SRNA

Hrvatska vojska sa jedinicama takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština koje su bile u sastavu Republike Srpske.

Nakon akcije, pronađene su brojne masovne grobnice, od kojih je najveća u Mrkonjić Gradu iz koje je ekshumirano 181 tijelo žrtava.

Resiorni ministar Duško Milunović rekao je da su počinjeni masovni zločini nad zarobljenim vojnicima i civilima.

- Za zločine nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština pravdi nisu privedeni neposredni izvršioci zločina i Bošnjaci i njihove starješine po komandnoj odgovornosti. Na koji način se misli živjeti u ovakvoj državnoj zajednici BiH, ukoliko je za iživljavanje u zločinima nad srpskim civilima samo za četiri lica osuđeno nekoliko pripadnika takozvane Armije BiH? Za ostale predmete se vjerovatno čeka da se predmeti zatvore kada izvršioci i naredbodavci zločina umru - naveo je Milunović.

Pprogram obilježavanja u nedjelju počeće u 11.00 časova, kada će biti služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježju masovne grobnice na Gradskom groblju u Mrkonjić Gradu.

U 11.45 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika, te polaganje vijenaca kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Mrkonjić Grada u odbrambeno-otadžbinskom ratu.