latinica  ћирилица
08/10/2021 |  13:15 | Autor: SRNA

Galijašević: Sarajevo - najveća islamska metropola u Evropi

Sarajevom bez straha defiluju terorističke organizacije čije vođe drže predavanja na vjerskim školama i fakultetima u etnički i vjerski "sterilisanom", a ne samo očišćenom prostoru na kome žive muslimani Bošnjaci i vlada SDA, izjavio je ekspert za bezbjednost, islamski ekstremizam i terorizam DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević  (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
DŽevad Galijašević (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Galijašević je izjavio Srni da se "`Muslimansko bratstvo` šepuri po čaršiji, danas najvećoj islamskoj metropoli u Evropi".

- Vijeće za fetve i istraživanja "Muslimanskog bratstva" zasjeda u Sarajevu već punu deceniju, oblikujući vjersku svijest do juče sekularnih bosanskih muslimana. U tim učenjima nema ni Republike Srpske niti hrišćana u BiH - ukazao je on.

Galijašević je podsjetio da je temelje postavio Zlatko Hadžidedić iz Centra za izučavanje nacionalizma na sesiji bošnjačke, nezavisne asocijacije intelektualaca "Kruga 99", rekavši da "Srbi i Hrvati nisu nacije u BiH, nego tek vjerski identitet koji je nezasluženo prisvojio ime nacije".

Prema njegovim riječima, za sarajevskog profesora bilo je to pitanje "biti ili ne biti" za "državu BiH".

Galijašević je podsjetio na tumačenje tog profesora da bi Srbi i Hrvati zavjetno mjesto islamizma trebalo bi da ustupe novim Bosancima, pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti.

- Podrška za stvaranje ovakvog koncepta građanske države došla je od Amerikanaca, Nijemaca i Engleza. Zanimljivo, u istim tim zemljama islam se kategoriše kao konfliktan i nesklon reformi - rekao je Galijašević.

On je dodao da su radikalni islamizam i islamistički terorizam tako, uz pomoć Zapada, počeli da stvaraju nekakav građanski identitet, a za potrebe njegovog opstanka nametnuli su pojam islamofobije, stavljajući ga u istu ravan s ksenofobijom.

- Ovaj "semantički štit" trebalo je da "objasni" kritike koje su dolazile iz Republike Srpske. Kasnije, on je nadograđen "srpskom krivicom" za sve loše što se desilo tokom raspada SFRЈ - istakao je Galijašević.

Samo tako je, kaže, doktrina Alije Izetbegovića, kao program opšte islamizacije i izgradnje islamskog društva u BiH, mogla da se nametne kao tumač islama.

- O žestini vjerske borbe u Egiptu, Siriji, Iraku, Avganistanu ni riječi. O džamijama, mesdžidima, crkvama, hramovima i samostanima u plamenu - opet ni riječi. O učešću bosanskih muslimana u džihadu - tišina. To se valjda podrazumijeva - konstatovao je Galijašević.

Ova doktrina je, naglasio je, za poklonike džihada postala zavjetno mjesto islamizma.