latinica  ћирилица
08/10/2021 |  15:08 ⇒ 15:09 | Autor: TANЈUG

Gugl će zabraniti sadržaje koji negiraju klimatske promjene

Kompanija Gugl će zabraniti objavu digitalnih sadržaja koji promovišu lažne tvrdnje o klimatskim promjenama, i nada se da će tako ograničiti prihode onih koji negiraju klimatske promjene i zaustaviti širenje dezinformacija na svojim platformama.
Gugl - Foto: RTRS
GuglFoto: RTRS

Kompanija je objavila na svom bloku da će nova mjera biti primijenjena i na Јutjubu, koji je prošle nedjelje najavio opsežno suzbijanje dezinformacija o vakcinama.

- Sve više naših oglašivača i medijskih partnera obratilo nam se direktno izrazvši zabrinutost zbog sadržaja koji se objavljuju pored njihovih, a promovišu netačne tvrdnje o klimatskim promjenama. Oglašivači jednostavno ne žele da se njihovi oglasi prikazuju pored takvog sadržaja - navodi Gugl, a prenosi agencija AP.

Novim mjerama će se "zabraniti reklamiranje i monetizacija sadržaja koji je u suprotnosti sa ustanovljenim naučnim konsenzusom o postojanju i uzrocima klimatskih promjena - navodi se u Guglovom blogu.

Ograničenja će biti uvedena na sadržaje u kojima se klimatske promene nazivaju obmanom ili u kojima se negira da su emisije gasova sa efektom staklene bašte i ljudske aktivnosti doprinele dugoročnom zagrevanju zemlje.

Iz Gugla su objasnili da će koristiti automatizovane alate i ljude recenzente za sprovođenje nove mere kada ona stupi na snagu u novembru.

Ova kompanija, jedan od dva dominantna igrača u globalnoj industriji digitalnih oglasa, prošle godine je zaradila 147 milijardi dolara prihoda od oglasa.