latinica  ћирилица
08/10/2021 |  15:47 ⇒ 18/07/2022 | 14:42 | Autor: RTRS

Određen pritvor direktoru dobojske Bolnice

Okružni sud Banjaluka odredio je pritvor direktoru dobojske Bolnice "Sveti apostol Luka" Mladenu Gajiću zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u postupcima javne nabavke medicinske opreme za vrijeme pandemije virusa korona, objavljeno je na internet stranici ovog suda.
Mladen Gajić - Foto: SRNA
Mladen GajićFoto: SRNA

Pritvor je određen na prijedlog Republičkog javnog tužilaštva.

- Postupajući sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, odredio je pritvor osumnjičenom M. G. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 4. u vezi sa stavom 1. i 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske, koji može trajati najduže mjesec dana, a računa se počevši od časa lišenja slobode 6. oktobra u 06.30 časova, te može trajati najduže do 6. novembra do 06.30 časova - piše na stranici Suda.

Podsjećamo, Gajić se sumnjiči da je, koristeći vanrednu situaciju proglašenu za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiloške situacije, zajedno i po prethodnom dogovoru, pribavio znatnu imovinsku korist pravnom licu "Travel for fan" iz Banjaluke na štetu budžetskih sredstava u postupcima javnih nabavki medicinske opreme, iako isti nije registrovan za promet medicinskom opremom.

Tužilac je predložio pritvor zbog osnovane bojazni da će boravkom na slobodi osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Ova mjera predložena je i zbog težine krivičnog djela, načina izvršenja ili posljedica krivičnog djela i kao i zbog toga što bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Gajić je uhapšen prije dva dana, kada i direktor firme "A. R. M. S. Sistemi" Vladimir Vuletić, kojem nije određeno zadržavanje, jer je ispoljio simptome virusa korona. Dalje postupanje zavisiće od rezultata testa i njegovog stanja.