latinica  ћирилица
08/10/2021 |  16:15 ⇒ 19:02 | Autor: TANЈUG

Milanović: Ispitati šta se tačno dogodilo na granici

Snimak o nasilnom postupanju prema migrantima na granici Hrvatske i BiH danas je komentarisao predsjednik Zoran Milanović, koji kaže da sve treba istražiti da bi se vidjelo šta se tačno dogodilo i kakve posljedice Hrvatska može imati zbog toga.

- Ako Hrvatska čuva svoju granicu, biće incidenata. Ali da bi Hrvatska imala posljedice, šta onda radimo u Evropskoj uniji - upitao je Milanović.

Sutra se, kazao je, od Hrvatske očekuje da čuva granicu Šengen zone.

Čime - upitao je i dodao "lepezama".

- Ako maknemo one koji su napravili nešto što nisu smjeli, imate ljude koji u nemogućim uslovima rade puno za male pare - rekao je Milanović novinarima nakon Skupštine evropske federacije novinara u Zagrebu.

Istakao je da policija na putu preko granice treba da zaustavi ljude koji pokušavaju da se preko Hrvatske dočepaju Šengena.

- To je teško, ljudi se ne smeju batinati. Ali u obavljanju tog posla policija se susreće sa svim i svačim - rekao je Milanović.

Predsjednik je rekao da mu se ne sviđa i da mu se nikada nije sviđala ideja o postavljanju fizičkih barijera na granici.

Kada je riječ o spoljnim granicama EU, Milanović kaže da se to onda mora dogovoriti jednoglasno, a to je komplikovano.

- Žičana ograda prema BiH ili Srbiji - to je bolesno - rekao je Milanović.

Dodao je da najnoviji snimak treba dobro istražiti, jer ti koji su batinali migrante imaju, kaže, ime i prezime.

Treba, ističe, ispitati da li je neko izdao neku naredbu.

- Da postoji opšta naredba, to bi se događalo svaki dan - naglasio je Milanović i dodao da u ovom trenutku ne vidi ničiju odgovornost jer, kaže, ne vidi ni rezultat istrage.