latinica  ћирилица
08/10/2021 |  16:18 ⇒ 16:23 | Autor: TANЈUG

Bivši čuvar nacističkog logora izjasnio se da nije kriv

Bivši čuvar logora Zaksenhauzen i pripadniku specijalnih SS jedinica, 100-godišnji Јozef S. izjasnio se danas pred sudom u Brandenburgu na Havelum da nije kriv po optužnici za pomaganje u ubistvu više od 3.000 zarobljenika tokom Drugog svjetskog rata.

Optuženi je drugog dana suđenja rekao da ne zna za logor Zaksenhauzen, u kojem je prema optužnici služio od 1942. do 1945. godine, prenosi AP.

Prethodno su dva svjedoka iz Francuske i Holandije pred sudom rekla da su njihovi očevi ubijeni u tom logoru, jer su pripadali pokretu otpora protiv nacista.

Optužnica Јozefa S. tereti da je "svojevoljno" kao čuvar i pripadnik SS-a pomagao u ubistvu "najmanje 3.518 zarobljenika" tog logora sjeverno od Berlina.

Zaksenhauzen je istovremeno služio i kao logor za obuku SS jedinica koje su bile specijalizovane za čuvanje koncentracionih logora.

U tom logoru život je izgubilo više od 20.000 osoba, uglavnom Јevreja, ali i političkih protivnika nacional-socijalistickog režima.

Sudski vještaci su utvrdili da je Јozef S. uprkos dubokoj starosti sposoban za suđenje, ali najviše dva sata dnevno.

Suđenje se zbog toga ne održava u zgradi pokrajinskog suda u Nojrupinu, nego u za to specijalno pripremljenoj sportskoj dvorani u blizini mjesta stanovanja optuženog, u Brandenburgu na Havelu, gradu od oko 100.000 stanovnika 50-tak kilometara od Berlina.

Njemački mediji spekulišu o razlozima zbog kojih bivša Njemačka Demokratska Republika, gdje je Јozef S. živio nakon povratka iz ratnog zarobljeništva, bivšeg SS-ovca nije izvela pred sud, kako je to ulinila s mnogim drugim ratnim zločincima.

Prema spisima tajne policije DDR-a Štazi, najkasnije od 1979. istočnonjemačkim vlastima je bilo poznato o kome je riječ.