latinica  ћирилица
08/10/2021 |  17:05 ⇒ 19:03 | Autor: Blic

Božinović: Policajci u fantomkama su tukli migrante

Hrvatski ministar unutarašnjih poslova Davor Božinović rekao je u Briselu da su policajci bili ti koji su tukli migrante i tjeraju ih ka teritoriji BiH.

Ne samo Vlada, nego glavni direktor čim je vidio dio tih snimaka poslao je stručni tim koji je vrlo intenzivno radio. Utvrdili su da se radi o policijskim službenicima, rekao je Božinović, a prenio Index.hr.

- To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika - rekao je on.

Podsjetimo, pojavili su se uznemirujući snimci na kojima se vide da muškarci maskirani, sa fantomkama na glavi, udaraju migrante koji jauču i tjeraju ih ka BiH navodno sa teritorije Hrvatske.

Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pojasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija, koje pravi karlovački HS produkt, zbog čega se i sumnjalo da su u pitanju organi reda.

Nakon objavljenih snimaka oglasila se i Evropska komisija, koja je, kako je saopšteno, veoma zabrinuta zbog izvješataja o potiskivanju i nasilju nad migrantima na spoljnim granicma EU.

Nakon ponovljenih prizora nasilja na granici između Hrvatske i BiH, iz Brisela pozivaju vlasti da poštuju ljudska prava, ispitaju takvo ponašanje i upozoravaju na moguću suspenziju EU fondova za upravljanje spoljnim granicama.

Dodaje se da postoji nadzor i saradnja sa drugim zemljama zapadnog Balkana kada je riječ o upravlju migrantskim tokovima.

- Nasilje nad migrantima, potražiocima azila i izbeglicama je neprihvatljivo i mora biti ispitano. Ljudska prava se moraju u potpunosti poštovati, a posebno u upravljanju spoljnim granicama EU. Vlasti moraju ispitati takve slučajeve - navodi portparol Komsije, Adelber Јanz.