latinica  ћирилица
08/10/2021 |  17:05 ⇒ 19:03 | Autor: Blic

Božinović: Policajci u fantomkama su tukli migrante

Hrvatski ministar unutarašnjih poslova Davor Božinović rekao je u Briselu da su policajci bili ti koji su tukli migrante i tjeraju ih ka teritoriji BiH.
Davor Božinović (Foto: PIXSELL) -
Davor Božinović (Foto: PIXSELL)

Ne samo Vlada, nego glavni direktor čim je vidio dio tih snimaka poslao je stručni tim koji je vrlo intenzivno radio. Utvrdili su da se radi o policijskim službenicima, rekao je Božinović, a prenio Index.hr.

- To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika - rekao je on.

Podsjetimo, pojavili su se uznemirujući snimci na kojima se vide da muškarci maskirani, sa fantomkama na glavi, udaraju migrante koji jauču i tjeraju ih ka BiH navodno sa teritorije Hrvatske.

Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pojasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija, koje pravi karlovački HS produkt, zbog čega se i sumnjalo da su u pitanju organi reda.

Nakon objavljenih snimaka oglasila se i Evropska komisija, koja je, kako je saopšteno, veoma zabrinuta zbog izvješataja o potiskivanju i nasilju nad migrantima na spoljnim granicma EU.

Nakon ponovljenih prizora nasilja na granici između Hrvatske i BiH, iz Brisela pozivaju vlasti da poštuju ljudska prava, ispitaju takvo ponašanje i upozoravaju na moguću suspenziju EU fondova za upravljanje spoljnim granicama.

Dodaje se da postoji nadzor i saradnja sa drugim zemljama zapadnog Balkana kada je riječ o upravlju migrantskim tokovima.

- Nasilje nad migrantima, potražiocima azila i izbeglicama je neprihvatljivo i mora biti ispitano. Ljudska prava se moraju u potpunosti poštovati, a posebno u upravljanju spoljnim granicama EU. Vlasti moraju ispitati takve slučajeve - navodi portparol Komsije, Adelber Јanz.