latinica  ћирилица
08/10/2021 |  17:26 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Inspektorat demantovao tvrdnje Zolaka

Republički Inspektorat demantovao je kontradiktorne izjave direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandra Zolaka, koji je prvo rekao da je Agencija jedina ovlašćena da nadzire primjenu Zakona o lijekovima, koji propisuje i kontrolu kvaliteta lijekova, a potom tvrdio da je kontrolu trebalo da obavlja Republička zdravstvena inspekcija.
Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com) -
Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com)

Iz Inspektorata su jasni - Zakon u potpunosti isključuje entitetske inspekcije iz sistema kontrole kvaliteta lijekova, dajući ovlašćenje isključivo inspekciji Agencije.

- Direktor Agencije je propustio upoznati javnost sa činjenicom da je Zakon o lijekovima BiH dao ovlašćenje farmaceutskim inspektorima Agencije, za preduzimanje mjera predviđenih Zakonom o nadzoru nad tržištem u BiH, kojim se definiše procedura povlačenja proizvoda u slučaju utvrđenog postojanja rizika. Dok institucije Republike Srpske svakodnevno pozivaju Agenciju da se uključi u rješavanje pitanja obezbjeđivanja kiseonika, direktor Agencije , nažalost i dalje više vremena izdvaja za medijske spinove, selektivnu primjenu zakona, manipulaciju ljudskim strahovima i izbjegavanje vlastite odgovornosti, a sve sa ciljem političke promocije - navedeno je u saopštenju Inspektorata.