latinica  ћирилица
08/10/2021 |  17:44 ⇒ 19:26 | Autor: SRNA

Bivši šef Novalićevog kabineta: Nabavka respiratora bila politička odluka

U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima optuženim za spornu nabavku 100 respiratora vrijednih 10.530.000 KM, bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović izjavio je da je tražio od Novalića da se on ne upliće u posao nabavke respiratora jer je smatrao da je to politička odluka, a ne epidemiološka.
Respiratori -
Respiratori

Svjedok je izjavio da nije bio direktno uključen u nabavku 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM, te da je bilo problema sa Novalićevim savjetnicima koji su ga, iako njemu podređeni, većinom znali zaobilaziti i direktno komunicirati sa premijerom.

Na pitanja tužioca Džermina Pašića, Ganibegović je u više navrata davao odgovore da se ne sjeća, prenose federalni mediji.

Tužilac mu je citirao šta je sve izjavio tokom saslušanja u Tužilaštvu, na šta je Ganibegović rekao da je sve što je govorio u Tužilaštvu rekao pod pritiskom optuženja i hapšenja.

Kako je bilo evidentno da danas Ganibegović mijenja iskaz, tužilac Pašić ga je proglasio "neprijateljskim svjedokom".

Ipak, Ganibegović je potvrdio da je za kupovinu 100 respiratora, koje je nabavila firma Srebrena malina, saznao 13. aprila 2020. godine kada mu je Novalić rekao da mu napiše govor o dolasku respiratora.

Fikreta Hodžića je Ganibegović upoznao 22. aprila iste godine, nakon što mu je Novalić rekao da pomogne Hodžiću oko dobijanja dozvola za uvoz.

Osim Novalića, u slučaju sporne nabavke respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Јelka Milićević i vlasnik preduzeća Srebrena malina Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Nastavak saslušanja Ganibegovića zakazan je za 13. oktobar.