latinica  ћирилица
08/10/2021 |  18:09 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Ruski onkolozi u Banjaluci; Predsjednica Srpske odlikovala doktora Moisejenka (VIDEO)

Delegacija ruskih ljekara Onkocentra iz Sankt Peterburga u višednevnoj je posjeti Banjaluci i UKC-u.
Željka Cvijanović sa ruskim ljekarima - Foto: RTRS
Željka Cvijanović sa ruskim ljekarimaFoto: RTRS

Svoja iskustva u dijagnostikovanju i liječenju onkoloških oboljenja prenijeli su kolegama iz Srpske.

Organizovan je i prijem za ruske specijaliste kod predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Rezultat višegodišnje saradnje UKC-a sa Onkocentrom Sankt Peterburg jeste usavršavanje medicinskog kadra i unapređenje zdravstvenih usluga. Potpomognuti znanjem i iskustvom ljekara iz Rusije, u UKC-u izvršeni su danas hirurški zahvati.

A za doprinos u unapređenju zdravstvenih usluga, liječenju pacijenata i podršci u istraživanju, predsjednica Srpske odlikovala je doktora Vladimira Moisejenka Ordenom časti sa zlatnim zdracima.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Nas vežu bliske prijateljske prijateljske veze, a saradnja je bazirana na razmjeni stručnih saradnika, razmatranju situacije pacijenata, proučavanju novih tehnologija - kaže Moisijenko.

Predsjednica Srpske ističe da je priznanje otišlo u prave ruke. 

- Smatram da je ovo priznanje otišlo u prave ruke i da pokazuje na koji način treba da sarađujemo u narednom periodu. Mnogo je napora uloženo, obezbijeđeno edukacija, operacija na zajedničkom planu što služi i za usavršavanje medicinskih radnika - kaže Cvijanović.

I ljekari iz Rusije dosta toga naučili su od kolega iz UKC-a. Kažu, prihvatiće praksu za prevazilaženje teških uslova rada tokom pandemije.

- Za nas je zanimljivo što je u Banjaluci uvedeno razmatranje mogućnosti preživljavanja u uslovima kovid infekcije, jer je ona napravila problem i za zdravstvene radnike, uključujući i onkološke centre. Kovid infekcija se ne tiče samo pacijenata nego i zdravstvenih radnika koje moramo da štitimo od zaražavanja - dodao je Moisejenko. 

Saradnja UKC-a sa stručnjacima iz Rusije datira od 2018. godine. Iskustva koja nesebično dijele sa ljekarima iz Srpske, doprinose afirmaciji i jačanju ugleda Republike.