latinica  ћирилица
08/10/2021 |  18:26 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

IRB nastavlja se podrškom privredi Republike Srpske (VIDEO)

Vlada i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske i dalje će pomagati i podsticati privrednike da unaprijede poslovne aktivnosti i postignu što bolje rezultate. Tako će biti i u Hercegovini. Poslovnica IRB otvorena je u Trebinju, a lokalni privrednici imali su priliku da iznesu probleme, ali i ideje o načinima unapređenja privrednog i poslovnog ambijenta.
Otvorena poslovnica IRB u Trebinju - Foto: SRNA
Otvorena poslovnica IRB u TrebinjuFoto: SRNA

Vladimir Јanković privrednik je iz Trebinja i vlasnik turstičke agencije. Pandemija je ostavila nesagledice posljedice, posebno u oblasti kojom se bavi i za njega je neophodno i dalje imati podršku Vlade. Važno mu je otvaranje kancelarija IRB-a za regiju Hercegovine jer su programi te banke dobrodošli za očuvanje privrede.

- Svi programi su dobrodošli. IRB sada mora povesti što više računa o nama jer je došlo vrijeme da se mora sačuvati privreda, da bi sve oko nas ostalo i opstalo - ističe Јanković.

Svi fondovi kojima upravlja IRB na usluzi su privrednicima u Republici Srpskoj i ta banka podržava kompletnu privredu.

- Privredne aktivnosti nisu iste u svakoj regiji i problemi koji prate određene privredne grane su od regije do regije različiti. Karakteristika hercegovačke regije je vinogradarstvo i trebamo ići u tom pravcu - izjavio je v.d. direktora IRB Dražen Vrhovac.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva, naglasioje da je njegovo ministarstvo prošle godine kroz određene izmjene zakona i kroz smanjenje i ukidanje pojedinih taksi rasteretili privredu u visini od 9,1 milion maraka.

Zakonom o podsticajima za povećanje plate resorno ministarstvo u ovoj godini isplatilo je privrednicima 18 miliona maraka, a najavlju i unapređenje tog zakona.

- Moram zaista pohvaliti naše privrednike jer su uprkos pandemiji postigli nepovjerovatan rast proizvodnje. Mi moramo biti na ruci našim privrednicima i u narendom periodu da ih dalje podstaknemo i pomognemo da bi nastavili svoju proizvodnju - naglasila je ministarka finansija Zora Vidović.

Iz Vlade Srpske stiže i najava intenziviranja saradnje i pregovora sa privrednicima, jer se priprema Program ekonomske politike za 2022. godinu.