latinica  ћирилица
08/10/2021 |  18:30 | Autor: RTRS

Dodik: Neodgovorno i nezakonito ponašanje Podžića (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da neodgovorno i nezakonito ponašanje ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića apsolutno jasno pokazuje da nijedno srpsko pravo i interes u BiH neće biti uvaženi.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

Dodik je rekao da je za Srbe bilo važno da na ovim prostorima bude održana zajednička vojna vježba Oružanih snaga i Vojske Srbije, ali da Podžićeva odluka da zabrani, odnosno odgodi vojnu vježbu na Manjači, u suštini predstavlja potpuno odgađanje.

Dodik je ponovio da je ova odluka formalno-pravno nevažeća i da u Ustavu BiH piše da se odbranom isključivo bavi Predsjedništvo BiH.

Podsjetio je da je Predsjedništvo donijelo odluku o održavanju vježbe, te da ministar nije mogao sam da je odgodi.

- To je moglo Predsjedništvo i to su mogla, uz saglasnost Predsjedništva, učiniti ova trojica /ministar i dva zamjenika/ u Ministarstvu odbrane. Sada se postavlja se pitanje da li mi da živimo u zemlji u kojoj se tako krše propisi. Ali, ignorisanje činjenice da je jedan ministar to učinio svakako nas dovodi u poziciju da moramo mi da objašnjavamo, a ne on - istakao je Dodik.

On je rekao da je zato ispravno to što je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija pokrenuo pitanje Podžićevog opoziva.