latinica  ћирилица
09/10/2021 |  08:27 | Autor: SRNA

Mokri i klizavi kolovozi, odroni na putevima

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH ovog jutra su mokri i klizavi kolovozi, a na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.
Kiša - Foto: Novosti.rs
KišaFoto: Novosti.rs

Odroni su naročito izraženi na dionicama Karanovac-Kneževo-Ugar, Banjaluka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča i Rogatica-Višegrad, a vozačima se savetuje maksimalno oprezna i sporija vožnja, jer ovakvi vremenski uslovi povećavaju broj saobraćajnih nezgoda.

Zbog radova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na putevima Draksenić-Vrbaška, Kozarska Dubica-Draksenić-Јasenovac, Gradiška-Nova Topola, Crkvina-Modriča1 i Šešlije-Јohovac, Ustiprača-Međeđa, Tedin Han-Križ, Kotor Varoš-Obodnik, Ćesim-Pridvorci, Јezero-Šipovo.

Zbog sanacije na magistralnom putu Brčko-Bijeljina, na dijelu koji prolazi pored rijeke Save, u rejonu Gredica i Sandića, od 7.00 do 17.00 časova saobraćaj se odvija usporeno uz povremene 15-minutne obustave saobraćaja. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija.

Zbog izvođenja deminerskih radova do 15.00 časova privremeno se obustavlja saobraćaj na putevima Brod na Drini-Šćepan Polje, u blizini graničnog prelaza "Hum", u Vojkovićima u Ulici Druge sarajevske brigade – Krupac /Ulica Ravnogorska/, na putu Brod-Odžak /Klakar Donji/, na putu Derventa-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci,

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog izvođenja radova u tunelu "Kalovita brda" na magistralnom putu Ljubogošta-Pale, u tunelu Čeljigovići na putu Lapišnica-Ljubogošta, u tunelu "Ugar" na putu Crna Rijeka-Ugar.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen, saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci, dok se zbog odrona, na dionici Kozarac-Mrakovica saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na putevima Čajniče-Miljeno u mjestu Luke i Ukrina-Gornja Vijaka zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog prevoza vangabaritnog tereta vozačitreba da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje na putevima Stanić Rijeka-granični prelaz /GP/ Brod, Ledenice-Crkvina-GP Šamac, Caparde-GP Karakaj i Stanić Rijeka-Karuše.

Zabranjen je saobraćaja za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje zbog oštećenja kolovoza, za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku u mjestu Trn jer nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Od večeras više neće biti noćnih obustava saobraćaja u tunelu Crnaja na putu Konjic-Јablanica, pa će se i tokom noći saobraćati jednom trakom-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na auto-putu "A-1" zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla-Kalesija zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22.00 do 6.00 časova i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja sanacionih radova moguće je i na putnim pravcima: Donji Vakuf-Јajce, Topčić Polje-Žepče, Grude-Ljubuški, Livno-Šuica, Hutovo-Stolac i Јezero-Šipovo.

Na graničnim prelazima nema dužih čekanja na prelazak granice.

Do 12. oktobra, granični prelazi Gabela - Gabela Polje jedan, Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica, Vaganj - Bili Brig, Hadžin Potok - Bogovolja, Orahov Do - Slano i Duži - Imotica otvoreni su za putnički saobraćaj kao međunarodni granični prelazi.