latinica  ћирилица
09/10/2021 |  09:07 ⇒ 09:07 | Autor: sputniknews.com

Postignut globalni sporazum o oporezivanju

Više od 130 zemalja svijeta saglasilo se sa izmjenama načina na koji će velike globalne kompanije biti oporezivane, što uključuje 15 odsto minimalne korporativne takse sa ciljem sprečavanja multinacionalnih kompanija da prikriju profit u tzv. poreskim rajevima.
Dolar - Foto: ilustracija
DolarFoto: ilustracija

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 odsto svjetske ekonomije, objavila je u petak Organizacija za saradnju i ekonomski razvoj (OECD), koja je bila domaćin razgovora.

Kako se procjenjuje, minimalan porez doneće prihod od oko 150 milijardi dolara.

Zemlje koje su učestvovale u pregovorima, ali se nisu pridružile sporazumu su: Kenija, Nigerija, Pakistan i Šri Lanka, navodi AP.

Američka ministarka finansija DŽenet Јelen pozdravila je sporazum, ocjenjujući da on predstavlja veliko dostignuće za ekonomsku diplomatiju.

Sporazum je postignut nakon što su Irska, Estonija i Mađarska pristale da ga potpišu.

Irska i Estonija su, naime, odustale od svojih prigovora na sporazum u četvrtak, dok je Mađarska u petak saopštila da je dala pristanak pošto je prihvaćen njen zahtjev za 10-godišnjim tranzicionim periodom za primjenu tog globalnog akta.

Sporazum utvrđuje minimalnu stopu poreza na dobit preduzeća od 15 posto i dozvoljava vladama da oporezuju veći dio profita stranih multinacionalnih kompanija.

Cilj ovog dokumenta je sprečavanje velikih poslovnih grupa da knjiže profite u zemljama s niskim porezima, a koji ostvaruju na drugim tržištima, što je problem koji je postao sve urgentniji s porastom tehnoloških giganta koji lako posluju preko granica.