latinica  ћирилица
09/10/2021 |  10:42 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Naučni skup o leksikologiji i leksikografiji srpskog jezika (VIDEO)

U organizaciji Odjeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta u Andrićgradu se održava dvodnevni naučni skup o leksikologiji i leksikografiji srpskog jezika uz učešće 20 stručnjaka.
Višegrad - naučni skup o leksikologiji i leksikografiji srpskog jezika - Foto: SRNA
Višegrad - naučni skup o leksikologiji i leksikografiji srpskog jezikaFoto: SRNA

Na skupu učestvuju predstavnici srpske leksikologije sa različitih fakulteta u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i najznačajniji predstavnici leksikografije.

Rukovodilac Odjeljenja za srpski jezik Miloš Kovačević rekao je da  sa različitih fakulteta u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i najznačajniji predstavnici leksikografije.

Kovačević je naveo da će na ovom skupu biti pokrenute gotove sve bitne teme iz leksikologije koja je i u narodu i u nauci jedna od najbitnijih disciplina.

- Kad god u narodu pitate nekoga nešto, on pita, a šta ti to znači? Leksikologija se upravo tim bavi, značenjem riječi i njihovim opisom. Na skupu ćemo imati gotovo sve aktuelene teme koje se tiču statusa leksikologije u srpskom narodu i statusa leksikografije - rekao je Kovačević.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Rajna Dragićević izjavila je da očekuje da će skup uticati na to da leksikologija kao naučna disciplina u okviru nauke o srpskom jeziku nastavi da se razvija.

Naučni skup "Aktuelna pitanja leksikologije i leksikografija srpskoga jezika" organizuje Odjeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta.