latinica  ћирилица
09/10/2021 |  13:40 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Đajić o kiseoniku: Novi dobavljač daleko skuplji od prethodnog (VIDEO)

Novi dobavljač kiseonika za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je daleko skuplji od prethodnog, rekao je generalni direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić.
Vlado Đajić - Foto: RTRS
Vlado ĐajićFoto: RTRS

- Ukoliko se znatno poveća broj pacijenata kojima je potrebna terapija kiseonikom, neće biti moguće snabdijevanje ovim lijekom. Ranije smo kiseonik plaćali 0,8 KM po kilogramu, a sada 1,25 KM, što je ogromna razlika. Ako smo trošili dva miliona KM za kiseonik godišnje, sada ćemo plaćati tri miliona KM za isti kiseonik - istakao je Đajić.

Veliki problem, ističe Đajić, može predstavljati porast broja pacijenata oboljelih od virusa korona.

- Sada ih je oko 300, a u najvećem jeku pandemije ih je bilo 620. Ako poraste broj pacijenata do nekadašnjeg nivoa, biće nemoguće snabdijevanje kiseonikom - istakao je Đajić.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da UKC, kao i sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj i BiH, 40 godina koriste kiseonik odličnog kvaliteta i da nikad niko nije otrovan kao što to pojedinci žele prikazati.

- Јasno je da mi radimo ozbiljno, da pacijentima dajemo najbolju terapiju, da ova institucija radi po svjetskim standardima, što potvrđuju brojne kolege iz inostranstva. Mi od toga neće odustati - dodao je Đajić.