latinica  ћирилица
09/10/2021 |  13:55 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Osveštano spomen-obilježje za 10 poginulih srpskih boraca

Spomen-obilježje za 10 poginulih boraca Vojske Republike Srpske na mjesnom groblju u Trgovištu kod Novog Grada danas je osveštao paroh svođanski Zoran Blagojević.
Novi Grad: Parastos - Foto: SRNA
Novi Grad: ParastosFoto: SRNA

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Novi Grad Nemanja Starčević rekao je da je ranije spomen-ploča u ovom mjestu bila postavljena na kapeli, a sada je napravljeno dostojno spomen-obilježje za poginule srpske junake.

- U svim mjesnim zajednicama su podignuta spomen-obilježja ili spomen-ploče. Imamo nekoliko zahtjeva iz naseljenih mjesta za postavljanje obilježja što će biti urađeno u narednom periodu - rekao je on.

Starčević kaže da će u narednom periodu biti izgrađeno spomen-obilježje za 70 poginulih boraca i civilnih žrtava rata, stradalih na Suvoj međi.

- Spomen-obilježje će biti kod hrama u Blatni. Boračka organizacija će izgraditi obilježje za stradale na lijevoj obali Sane gdje je Novogradska brigada u minulom ratu držala položaje - rekao je on i dodao da će obilježje biti u Blatni pošto sada ova teritorija pripada Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, u toku je priprema dokumentacije za spomen-obilježje u Poljavnicama za 32 poginula boraca Vojske Republike Srpske.

U Poljavnicama je, takođe, postavljena spomen-ploča na kapeli na mjesnom groblju.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da je odbrana Republike Srpske plaćena velikim brojem žrtava iz ove lokalne zajednice i zato postoji potreba da se spomen-obilježjima ovjekovječe srpski junaci koji su izvojevali slobodu.

- To je značajno za porodice, ali i za sve nas, posebno mlađe generacije kao podsjećanje na teška vremena i žrtve koje su pale za slobodu - rekao je Drljača.

U minulom ratu poginulo je 338 boraca Vojske Republike Srpske iz Novog Grada.