latinica  ћирилица
09/10/2021 |  15:29 | Autor: SRNA

Košarac: Srpska nikada nije imala veću šansu da vrati otete nadležnosti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da Republika Srpska nikada nije imala veću šansu da vrati otete nadležnosti i poništi antidejtonsko i antiustavno djelovanje visokih predstavnika međunarodne zajednice.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- Ono što su Milorad Dodik i SNSD godinama tvrdili i svojom politikom dokazivali, a to je da BiH ne može živjeti i funkcionisati ukoliko se ne poštuje volja legitimnih predstavnika dva od tri konstitutivna naroda, konačno je doprlo do svijesti značajnog dijela međunarodne zajednice. Srbija, Rusija, Kina, te značajan broj zemalja Evropske unije, uključujući i Hrvatsku, javno ili prećutno podržavaju Dodikovu namjeru da Republici Srpskoj vrati otete nadležnosti i da političko djelovanje svih u BiH svede u okvire dejtonskog Ustava - rekao je Košarac Srni.

Košarac, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, naglašava da SDA i sve druge probošnjačke stranke u Sarajevu pokazuju značajnu nervozu, vuku pogrešne poteze i otkrivaju stvarne ciljeve svoje politike, iščekujući međunarodnu intervenciju njihovih stranih prijatelja i mentora.

- Ta intervencija nikako da dođe i da se desi, a i ako se desi, neće biti onakva kakvu priželjkuju u Sarajevu, niti će riješiti bilo koji problem u ovoj zemlji. To Bakira Izetbegovića, Željka Komšića, ali i njihove političke protivnike Elmedina Konakovića i Aljošu Čamparu čini jako nervoznim i tjera ih da svakim svojim potezom ili javnim istupom krše Ustav, postojeće zakone ili da pozivaju na antiustavno i nezakonito djelovanje, koje dodatno uništava BiH - poručio je Košarac.

On je dodao da znakove ozbiljne nervoze pokazuje i opozicija u BiH, čiji lideri shvataju da je došao kraj njihovoj dugogodišnjoj politici dodvoravanja Sarajevu i strancima.

- Dolazi vrijeme da se Mirko Šarović, Branislav Borenović i ostali opozicioni političari u Republici Srpskoj konačno izjasne jesu li za očuvanje Republike Srpske u dejtonskim okvirima i sa dejtonskim nadležnostima ili su za to da svojom politikom nečinjenja i suprotstavljanja Dodikovoj inicijativi da se Srpskoj vrate otete nadležnosti nastave da hrane lažne nade Izetbegovića i bošnjačkog Sarajeva da je unitarna BiH moguća i ostvariva - rekao je Košarac.

On je upozorio da bi bilo dobro da Šarović i Borenović, koji se protive Dodikovoj incijativi, konačno kažu šta hoće.

- Da li su i njima, kao ogromnoj većini Srba u Republici Srpskoj, nepodnošljive namjere Izetbegovića i odluke većine sudija Ustavnog suda BiH da nam otmu zemlju, šumu, vodu, da nam zabranjuju naše praznike, slave i simbole? Јesu li za to da nas hapse tužilaštva i sudovi pod kontrolom SDA na osnovu nametnutih zakona visokog predstavnika, da nas prisluškuje OBA pod Izetbegovićevom kontrolom, da sazivaju sjednice i odlučuju bez Srba na nivou zajedničkih organa, da mimo volje srpskih predstavnika krše Ustav, zakone, donose odluke o vojnim pitanjima i vode spoljnu politiku? -  upitao je Košarac.

Ako je to ono što je Šaroviću i Borenoviću podnošljivo i s čim oni mogu da žive, naglasio je Košarac, neka nam to konačno kažu, a ako nije neka nam se pridruže da se tome, jednom za svagda, suprotstavimo u institucijama Republike Srpske.