latinica  ћирилица
09/10/2021 |  17:06 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Interagro ugostio brojne proizvođače (VIDEO)

Dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim izlagačima, u Bijeljini je zatvoren 19. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova Interagro 2021.
Sajam Interagro 2021 (Foto: B. Milošević) -
Sajam Interagro 2021 (Foto: B. Milošević)

Predstavilo se 120 izlagača iz Republike Srpske, FBiH i zemalja regiona. Pokrovitelji sajma su Ministarstvo  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, te Gradska uprava Bijeljina, a organizator preduzeće Grad.



Sajam Interagro okupio je na jednom mjestu najveće poljoprivredne proizvođače i prerađivače, distributere sjemena, đubriva, zaštitnih sredstava, mehanizacije, naučne i stručne institucije i ustanove. Godina je bila nepovoljna za prinose kukuruza, povrća i voća, ali domaća proizvodnja i dalje može da zadovolji tržište.

- Mi se trudimo da svakom našem kupcu prezentujemo kako se proizvodi, gdje se proizvodi i od čega se proizvodi, da budu sigurni u domaći proizvod, a ne da kupuju robu sumnjivog porijekla - istakao je Mladen Lazić.

Manji prinosi mogu se nadomjestiti tehnološkim napretkom i novim proizvodima, potvrđuju i dobitnici priznanja za najuspješnijeg izlagača zdrave hrane.

- Zadovoljna sam koliko je posjetilaca prepoznalo ukus čokolade sa sjemenkama bundeve, to nam je novi proizvod  - rekla je Milena Sijerić.

Posjetioci sajma mogli su da kupe med i pčelinje proizvode, sokove, voćne rakije i vina. Na štandu Privredne komore Vojvodine, nagrađene za ukupan sajamski nastup, predstavio se i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada.

- Svaki departman ima sopstvenu saradnju sa različitim strukama u Republici Srpskoj. Mi imamo veliki broj studenata koji dolaze da studiraju na Poljoprivredni fakultet - rekao je Lazar Pavlović, asistent na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Bijeljina kao lider u agroindustriji ima i dugu tradiciju dobrog organizovanja sajma.

- Imali smo dobru posjećenost, više od stotinu izlagača. Obje hale su pune, kao i prostor ispred sa mehanizacijom  - naglasio je Branislav Vlačo, v.d. direktora AD Grad.

Bogata izložba okupila je brojne posjetioce. Trodnevni sajam zatvoren je danas dodjelom priznanja i nagrada najuspješnijim učesnicima.