latinica  ћирилица
09/10/2021 |  17:12 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Dani tikve u Istočnom Sarajevu: Najteža tikva ima 50 kilograma (VIDEO)

Nagrada za najveću tikvu na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani tikve" u Istočnom Sarajevu pripala je Milanku Stanojeviću iz Foče, za tikvu tešku 50 kilograma.
Dan tikve - Foto: RTRS
Dan tikveFoto: RTRS

Osmi "Dani tikve" okupili su 65 izlagača iz 10 gradova.

Na štandovima mnoštvo domaćih proizvoda i rukotvorina.

Tikva Milanka Stanojevića je prošle godine za samo dva kilograma bila lakša od pobjedničke. Uprkos suši, ovaj put imao je više sreće.

Nije nikakva posebna sorta tikve u pitanju, sjeme je bačeno s kraja njive i u ovoj sušnoj godini je porasla do te težine. Nije jedina, ima ih na desetine, možda malo manje", izjavio je Srni Stanojević, dodajući da je i prije dvije godine učestvovao na ovoj manifestaciji.

Dodijeljene su nagrade i za najmanju i najljepšu tikvu. Na ovogodišnjoj manifestaciji, bogat asortiman poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i rukotvorina predstavilo je 65 izlagača. Za sljedeću godinu planirano je da manifestacija bude regionalnog karaktera.

- Krenuli smo prije osam godina, vrlo skromno sa nekoliko jela koja smo držali na štandu.p Poslije se ideja sama od sebe razvijala i došli smo danas do ovog trenutka kada imamo 65 izlagača i kada sa pravom možemo da nazovemo sajam hrane pića, poljoprivrede i preduzetništva - istakla je Roksanda Mičić, predsjednica UG "Probudi se".

Proizvođači i samostalni preduzetnici ponos su lokalne zajednice.

Uprkos kišnom i hladnom vremenu, manifestacija je protekla svečarski uz prigodan nastup kulturno-umjetničkih društava iz Istočnog Sarajeva kao i defile i plesni performans mažoretkinja iz Čapljine.