latinica  ћирилица
10/10/2021 |  09:02 | Autor: SRNA

Počinju javne rasprave o Nacrtu zakona o obrazovanju odraslih

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske organizovaće u narednim danima javne rasprave o Nacrtu zakona o obrazovanju odraslih u regionalnim centrima u Republici Srpskoj.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

U Ministarstvu pojašnjavaju da se ovim nacrtom zakona realizuju strateški ciljevi u obrazovanju odraslih usmjereni ka unapređenju sistema obrazovanja odraslih i u funkciji su usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada.

- Cilj novog zakona je unapređenje znanja, vještina i sposobnosti pojedinaca koje vode do njihovog lakšeg zaposlenja i konkurentnosti, ličnom razvoju pojedinca, kao i podizanju kvaliteta obrazovanja odraslih i saradnje svih društvenih partnera na ostvarenju ovih ciljeva - saopšteno je iz resornog ministarstva.

Zakonom je propisano da se formalnim obrazovanjem odraslih mogu baviti osnovne i srednje škole upisane u mrežu osnovnih i srednjih škola Republike Srpske, a koje su registrovane za obrazovanje odraslih i upisane u Registar organizatora obrazovanja odraslih.

- Razlog za ovu promjenu u odnosu na prethodni zakon je veća dostupnost, jer imamo veći broj organizatora obrazovanja i veći kvalitet zbog toga što škole moraju da ispunjavaju uslove u skladu sa pedagoškim standardima osnovnog i srednjeg obrazovanja - navedeno je u saopštenju.

Prethodnim Zakonom nije bio ujednačen kvalitet organizatora obrazovanja odraslih kada je riječ o kadrovskim i prostornim kapacitetima.

Radi unapređenja i poboljšanja kvaliteta obrazovanja svi organizatori obrazovanje odraslih mogu da obavljaju ovu djelatnost ukoliko ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakonom o obrazovanju odraslih.

Јavne rasprave biće održane od sutra do 25. oktobra u Prijedoru, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju, Banjaluci, Zvorniku, Bijeljini i Doboju.

Primjedbe, prijedlozi i sugestije dostavljaju se Ministarstvu prosvjete i kulture, koje će sačiniti Izvještaj o rezultatima javne rasprave sa iznesenim mišljenjima i prijedlozima i dostaviti ih, uz prijedlog zakona o obrazovanju odraslih, Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nacrtu zakona o obrazovanju odraslih usvojen je na 18. redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 30. septembra.