latinica  ћирилица
10/10/2021 |  09:30 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Selaković: Nije dobro nametanje odluka

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da ključ uspjeha BiH mora da se zasniva na dogovoru tri konstitutivna naroda i oba entiteta, te naglasio da nije dobro nametanje odluka.
Nikola Selaković - Foto: SRNA
Nikola SelakovićFoto: SRNA

Selaković je istakao da Srbija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma čvrsto stoji iza dejtonske BiH, poštujući njen teritorijalni integritet i ustavno uređenje koje podrazumjeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Mišljenja smo da bilo kakva vrsta nametnutih odluka nije nešto dobro - rekao je on.

Prema njegovim riječima, ključ uspjeha BiH mora da se zasniva na dogovoru tri konstitutivna naroda i oba entiteta.

- Uvažavamo i poštujemo teritorijalni integritet BiH, Republiku Srpsku volimo i sa njom nas spajaju naše specijalne i paralelne veze. Poštujići teritorijalni integritet BiH, mi branimo svoju poziciju po pitanju Kosova i Metohije. Dejtonski mirovni sporazum je jedan od najuspješnijih mirovnih sporazuma čitavog sveijta nakon Drugog svejtskog rata - ocijenio je Selaković u intervjuu za "Politiku".

On je rekao da je Dejtonski sporazum nešto što Srbija smatra kompromisom.

- Sjetite se, u trenutku kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum, kolika mu je podrška bila među Srbima, a pogledajte kako danas grčevito branimo njegove tekovine - rekao je Selaković.