latinica  ћирилица
10/10/2021 |  11:02 ⇒ 11:34 | Autor: SRNA

Samit može da utiče i na bolje razumjevanje situacije na Kosmetu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je Samit nesvrstanih u Beogradu potvrda ugleda Srbije i vjeruje da to može da utiče i na bolje razumijevanje situacije na Kosovu i Metohiji.
Nikola Selaković  (Foto:Sputnik / Lola Đorđević) -
Nikola Selaković (Foto:Sputnik / Lola Đorđević)

- Kosovo i Metohija ostaje glavno državno i nacionalno pitanje, a ono u čemu se ugledamo na naše nesvrstane prijatelje i na vijrednosti na kojima je Pokret sazdan, jeste mirna diplomatska aktivnost, dijalog i odsustvo svake vrste unilaterizma. Taj začarani krug je započet kada je neko jednostrano proglašenje takozvane nezavisnosti počeo da priznaje kao legitimno. Najveći broj naših nesvrstanih prijatelja to ne priznaje - rekao je Selaković za RTS.

Selaković, koji je i domaćin ovog jednog od najvećih multilaternih skupova u svijetu u ovoj godini, naveo je da strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU, ali da se Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja - Rusije, Kine i Pokreta nesvrstanih.

On je ocijenio da prisustvo Rusije samitu u statusu zemlje posmatrača i dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova znači puno jer dodatno ojačava karakter i nivo ovog skupa, posebno imajući u vidu energetsku krizu koja trenutno potresa svijet.

Selaković je naveo da je učešće na manifestaciji "Nesvrstani 2021." potvrdilo 105 država i 11 međunarodnih organizacija, a da će 550 ljudi biti prisutno na samom događaju.

- U toku današnjeg dana stići će najveći broj delegacija i očekujem da će Beograd ponovo u naredna četiri dana posvjedočiti zbog čega je prije šest decenija postao svijet - rekao je Selaković.