latinica  ћирилица
10/10/2021 |  11:30 ⇒ 16:12 | Autor: SRNA

Delegacije učesnika Samita pokreta nesvrstanih stigle u Beograd (VIDEO)

U Beograd stižu delegacije učesnika Samita Pokreta nesvrstanih, koji sutra počinje, a među njima je i Abdelhakim Gamal Abdel Naser, sin prvog egipatskog predsjednika ii jednog od osnivača tog pokreta Gamala Nasera.
Delegacije Samita u Beogradu (Foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Delegacije Samita u Beogradu (Foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Abdelhakim Gamal Abdel Naser poručio je da mu je čast biti u Beogradu.

- Veliko je zadovoljstvo za mene što sam danas ovdje. Јugoslavija je moj drugi dom. Velika je čast što ću prisustvovati samitu Pokreta nesvrstanih na čijoj prvoj konferenciji je bio moj otac prije 60 godina - rekao je on Tanjugu po dolasku na aerodrom "Nikola Tesla".

Ministar spoljnih poslova Palestine Riald Malki ocijenio je da je važno što se jubilej Nesvrstanih obilježava u Beogradu jer to može omogućiti da mnoge zemlje obnove kontakte.

Dolazak na konferenciju u Beograd potvrdilo je 105 delegacija, a oko 45 njih predvodiće ministri spoljnih poslova.

U Beograd bi večeras trebao da stigne i ministarm spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji će učestvovati na jubilarnom sastanku na visokom nivou Pokreta nesvrstanih.

Lavrov će na skupu, kako je najavila portparol ruskog ministarstva Marija Zaharova, prenijeti poruku predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, u kojoj se ističe poseban značaj koji Moskva daje aktivnostima Pokreta nesvrstanih koji objedinjava 120 zemalja i promoviše principe ravnopravne međudržavne saradnje.

Na najvećem multilateralnom skupu u Evropi ove godine očekuje se i učešće nekoliko predsjednika i premijera.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poželio je dobrodošlicu gostima koji stižu u Beograd na skup koji se sutra i prekosutra održava povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih.

Vučić je u snimku objavljenom na instagram nalogu poručio da je danas dan za ponos Srbije.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Prije 60 godina nesvrstani su se okupili u Beogradu, danas je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja svijeta. Srećan sam što se nalazim na čelu Srbije koja je mogla i imala snage da organizuje ovako veličanstven skup - naveo je Vučić.

Domaćini Samita, koji će u naredna dva dana biti održani na Sajmu, su Srbija i Azerbejdžan, a Beograd svoje goste dočekuje, kao i prije šest decenija, sa zastavama svih zemalja učesnica koje se mogu vidjeti duž auto-puta, ali i u centru grada.