latinica  ћирилица
10/10/2021 |  12:07 ⇒ 16:16 | Autor: RTRS

Obilježeno 26 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini (FOTO/VIDEO)

Služenjem parastosa u Kapeli Svetog Maraka i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje masovne grobnice i spomenik poginulim borcima u Otadžbinsko-odbrambenom rartu, u Mrkonjić Gradu obilježena je godišnjica stradanja Srba iz 13 zapadno krajiških opština.
Mrkonjić Grad - oblježavanje godišnjice stradanja Srba zapadne Krajine - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad - oblježavanje godišnjice stradanja Srba zapadne KrajineFoto: SRNA

Obilježavanju si prisustvovali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju su predstavljali potpredsjednica parlamenta Željka Stojičić i narodni poslanik Nedeljko Glamočak, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Milunović je rekao da ni 26 godina nakon zločina nije podignuta nijedna optužnica protiv komandanata organizovanog zločinačkog poduhvata hrvatski i muslimanskh snaga protiv Srba u zapadnoj Krajini, te poručio da će BiH biti "nemoguća misija" sve dok odnos prema srpskim žrtvama bude drugačji nego prema onim iz reda drugih naroda.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da je od svih zapadnokrajiških opština Mrkonjić Grad podnio najveću žrtvu, a pečat tome je i najveća masovna grobnica.

Predsjednik Boračke organizacije Šipovo Mirko Škaljak kaže da su danas došli u Mrkonjić Grad da odaju počast vojnicima i civilima koji su pronađeni u mrkonjićkoj masovnoj grobnici.

U septembru i okotbru 1995. godine, zajedničke snage Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, popomognute dejstvima NATO-a okupirale su područje 13 zapadno krajiških opština i protjerali 120.000 Srba.

Za sobom su ostavili popaljena i razrušena naselja, a sva pokretna imovina je opljačkana.

Mrkonjić Grad - oblježavanje godišnjice stradanja Srba zapadne Krajine (Foto: SRNA)

Ubijeno je 2014 srpskih civila i zarobljenih vojnika, a među 753 ubijenih civila, bilo je 240 žena i 14 djece. Stravični zločini počinjeni su na području mrkonjićke opštine, gdje je pronađena i masovna grobnica u kojoj je bilo 181 tijelo ubijenih Srba.

Zapaljeno je i porušeno 1.608 kuća, 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona njemačkih maraka.

Za zločine nad Srbima u zapadnoj Krajini niko nije odgovarao.