latinica  ћирилица
10/10/2021 |  12:53 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Linta: Neprihvatljivo što nema kažnjenih za zločine nad Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta samtra neprihvatljivim što ni nakon 26 godina niko nije kažnjen za ratni zločin nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština i ističe da je pomirenje u BiH nemoguće sve dok ne budu svi odgovarali za počinjena nedjela tokom proteklog rata.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

- Iako su poznati nalogodavci i počinioci zločina još niko nije odgovarao jer Tužilaštva BiH i Hrvatske sprovode selektivnu pravdu prema kojoj su Srbi agresori i jedini krivci - naveo je Linta.

On smatra kao neprihvatljivo što ni Tužilaštvo za ratne zločine Srbije još nije podiglo optužnice protiv odgovornih za veliki ratni zločin nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština prije 26 godina, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta ističe da je od završetka rata na djelu sistematsko i plansko prikrivanje zločina koje su počinili pripadnici Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO 1995. godine nad Srbima u opštinama Mrkonjić Grad, Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Krupa na Uni, Šipovo, Srbobran, Јajce i Kupres.

Iz ovih opština protjerano je više od 120.000 Srba i ubijeno 1.644 Srba od kojih 659 civila, a samo je u Mrkonjić Gradu ekshumirano 181 tijelo, među kojima je 81 civil.

- Potpuno je jasno da Srbi ne mogu da očekuju pravdu od pravosuđa BiH, koje je vandejtonska kategorija i u funkciji je bošnjačke politike u Sarajevu, čiji je temelj `Islamska deklaracija` Alije Izetbegovića - naveo je Linta.

On ističe da pomirenje u BiH nije moguće sve dok ne budu svi odgovarali za počinjene ratne zločine, pa tako i za veliki zločin koji je počinjen nad srpskim narodom u 13 zapadnokrajiških opština.

- Pored kažnjavanja muslimanskih i hrvatskih ratnih zločinaca potrebno je voditi stalnu i upornu borbu u međunarodnoj zajednici protiv lažnog mita da su Srbija i Srbi izvršili agresiju na BiH. Glavni krivac za rat u BiH bio je Alija Izetbegović koji je dva puta odbacio sporazum sa Srbima i nanio svima zlo - smatra Linta.

Linta navodi da Alija Izetbegović nije želio mir i komromismo rješenje uređenja BiH sa tri konstitutivne jedinice koje je predložio portugalski diplomata Žoze Kutiljero, već se po svaku cijenu zalagao za unitarnu BiH pod dominacijom muslimana i sa što manje Srba.

- Osim Alije Izetbegovića, krivac za rat u BiH jeste proustaški režim Franje Tuđmana koji je marta 1992. godine izvršio agresiju na BiH. Hrvatska vojska i HVO su počinili masovne i svirepe zločine nad Srbima, ne samo u 13 zapadnokrajiških opština, već i u u Bosanskoj Posavini, zapadnoj Hercegovini i drugim mjestima - navedeno je u saopštenju.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine su izvršile agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Među 2.014 ubijenih njih 753 bili su civili, od kojih 14 djece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Јajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković, o čemu postoji video-zapis na kojem se vidi kako izdaje naredbu da bude uništeno sve što je srpsko na ovim prostorima.