latinica  ћирилица
10/10/2021 |  16:45 ⇒ 16:50 | Autor: B92

Botas slavio u Istanbulu

U trci Formule 1 za Veliku nagradu Turske u Istanbulu pobijedio je vozač Mercedesa Valteri Botas.

Botas je sa pol pozicije počeo trku u Turskoj i od prvog do posljednjeg kruga bio vodeći vozač, drugi je bio Maks Ferstapen, a treći Serhio Peres.

Kiša je padala u Istanbulu tokom čitavog jutra i izazivala probleme, ali i pravi trkački spektakl, pa je došlo do incidenta već u prvoj krivini prvog kruga kada je izletio Alonso poslije kontakta sa Gaslijem.

Luis Hamilton je trku počeo kao 11. vozač na stazi, zbog promjene motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, ali je velikom brzinom prolazio kroz saobraćaj i već u 13. krugu imao 6. mjesto i najbrži krug trke.

Za to vreme se sjajni Karlos Sajnc probijao sa 19. pozicije i dok je Hamilton izborio poziciju 6 on je izborio poziciju 10 obišavši Fetela, ubrzo je Rikardo probao da zamijeni pneumatike, ali zbog specifikacija guma za promjenljive vremenske uslove nije dobio ništa i samo je gubio vrijeme.

Nije bilo mnogo dešavanja u ovom dijelu trke, a najzanimljivije je bilo gledati koliko pozicija mogu da dobiju Karlos Sajnc i Luis Hamilton, pa poslije zatišja su krenuli polako u boks na zamjenu pneumatika gdje sve postaje interesantno.

Prvo je Maks Ferstapen odlučio da mijenja gume, a njegovu odluku su pratili Botas i Sajnc, dok su Lekler i Hamilton odlučili da ostanu na stazi, pa je tako Lekler imao i vodeću poziciju.

Na kraju je Hamilton završio iza Leklera kao peti, dok je ljuti rival Ferstapen bio drugi i preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu. Ferstapen sada ima 262,5 bodova, a Hamilton 256,5 bodova.

Prvi put u karijeri je Karlos Sajnc dobio nagradu za vozača dana, jer je sa 19 pozicije trku završio kao osmi.