latinica  ћирилица
10/10/2021 |  18:21 | Autor: RTS

Vučić sa šefovima diplomatije Iraka, Kuvajta, Nepala, Palestine...

Predsjednik Aleksandar Vučić i šef diplomatije Iraka Fuad Husein razgovarali su o prijateljstvu dva naroda, obostranoj podršci cjelovitosti i suverenitetu, kao i o unapređenju saradnje zarad jače povezanosti dviju zemalja.
Aleksandar Vučić sa šefom iračke diplomatije - Foto: RTS
Aleksandar Vučić sa šefom iračke diplomatijeFoto: RTS

 Sa šefom kuvajtske diplomatije dogovoreno je da se pripremi mapa koja će definisati putanju buduće saradnje. Dogovor o jačanju odnosa postignut je i sa šefovima nepalske i palestinske diplomatije.

Aleksandar Vučić je u posjetu primio ministra spoljnih poslova Republike Irak Fuada Huseina, koji predvodi delegaciju svoje zemlje na obilježavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, saopštila je predsjednikova Služba za saradnju sa medijima.

Husein je srpskom predsjedniku prenio pozdrave iračkog državnog vrha, a Vučić je poručio da srpski narod gaji iskreno prijateljstvo prema iračkom narodu i da se to odražava kroz višedecenijske dobre bilateralne odnose.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je zahvalio na podršci koju Irak pruža cjelovitosti i suverenitetu Srbije i dodao da Srbija, sa svoje strane, podržava suverenitet i cjelovitost Iraka.

Dvojica sagovornika su konstatovala da postoji obostrani interes za povećanje ekonomske saradnje i trgovinske razmjene.

Izrazili su i nadu da će uskoro biti zaključen novi Sporazum o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji između Srbije i Iraka, koji će dati podstrek razvoju jačih veza u različitim oblastima, poput poljoprivrede, građevinarstva, zdravstva i farmaceutske industrije.

Predsjednik Vučić je podsjetio na pređašnja iskustva srpsko-iračke saradnje, a ministar Husein je pozvao srpske kompanije da učestvuju u ponovnoj izgradnji iračkih kapaciteta u različitim oblastima i pomognu diversifikaciju ekonomije te zemlje, piše u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno obnoviti rad Mešovitog komiteta za saradnju i uspostaviti kontakte između predstavnika poslovnog i društvenog života Srbije i Iraka.

Dogovor o mapi puta saradnje sa Kuvajatom 

Vučić je danas razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Kuvajta Ahmedom Naserom el Mohamed el Ahmed el DŽaber el Sabahom i izrazio zadovoljstvo zbog njegovog učešća na skupu posvećenom 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja.

Vučić je konstatovao da je posjeta ministra El Sabaha prva poseta jednog šefa kuvajtske diplomatije Beogradu u novije doba, jer posjete na nivou ministra spoljnih poslova nije bilo još od postojanja SFRЈ.

Ministar El Sabah je prenio pozdrave emira Kuvajta, koga je predsednik Vučić pozvao da posjeti Srbiju.

Vučić i ministar El Sabah su se saglasili da bi češća razmjena posjeta zvaničnika dviju zemalja doprinijela tome da Srbija i Kuvajt jasnije sagledaju mogućnosti za saradnju, posebno ekonomsku, koja je trenutno daleko ispod realnih mogućnosti i ne odražava dobre odnose dviju zemalja. S tim u vezi su naglasili značaj obnavljanja rada Mešovite komisije za saradnju.

Ministar El Sabah je iznio konkretne predloge za saradnju koji su, kako je rekao, proistekli iz novih okolnosti koje je donijela aktuelna pandemija, a to su oblast zdravstva, poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i obrazovanje i IT sektor i sektor veštačke inteligencije. S tim u vezi je dogovoreno da se pripremi mapa puta saradnje.

Ministar El Sabah je podsetio da je čuvene vodotornjeve, simbol modernog Kuvajta, izgradila kompanija iz Srbije i rekao da se nada da će još takvih simbola obeležiti istorijske veze dveju zemalja.

Vučić zahvalio Nepalu na poštovanju suvereniteta Srbije

Predsjednik Srbije saglasio se u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Nepala Narajanom Kadkom da bi Pokret nesvrstanih trebalo da ojača svoj uticaj u svetu.

Vučić i Kadka su istakli da je Pokret nesvrstanih zemalja danas možda i važniji nego što je bio prije 60 godina i da zemlje iz tog kruga treba da se međusobno podržavaju, zalažući se za snagu multilateralizma.

Prenoseći pozdrave rukovodstva Nepala i poziv za zvaničnu posjetu toj zemlji, ministar Kadka je potvrdio poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Predsjednik Vučić je zahvalio šefu nepalske diplomatije Kadki na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, s čim u vezi je ministar Kadka istakao zalaganje svoje zemlje za rešavanje svih otvorenih pitanja kroz dijalog, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Zahvalnost i Palestini

Vučić je danas primio i palestinskog ministra inostranih poslova Rijada el Malikija, sa kojim je razgovarao o različitim aspektima bilateralnih odnosa, za čijim unapređenjem postoji obostrana želja.

Istakao je da Srbija cijeni tradicionalna prijateljstva i da će srpska spoljna politika voditi računa da ih ni u jednom trenutku ne zanemari. Takođe je rekao da je neophodna snažnija saradnja u multilateralnim organizacijama i forumima.

Vučić je zahvalio za podršku Palestine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i principijelni stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, a posebno kroz protivljenje članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama. Ministar El Maliki je potvrdio da takav stav palestinskih vlasti ostaje čvrst.

Predloženo je održavanje sjednice Mešovitog komiteta za saradnju, koji bi konkretizovao identifikovane mogućnosti za sveobuhvatnu saradnju.

Ministar El Maliki je informisao Vučića o palestinskom viđenju dešavanja na Bliskom istoku.