latinica  ћирилица
10/10/2021 |  18:40 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Školu gljivarstva prekrile prve pahulje (FOTO)

Ljepotu Pecke riječima je veoma teško opisati.
Gljive - Foto: RTRS
GljiveFoto: RTRS

Idilično selo nadomak Mrkonjić Grada mnogi smatraju jedinstvenim. Udobno ušuškana u skoro nestvarne prirodne ljepote, Pecka je idiličan kutak Srpske. Sada, u jesenjim danima, ovo mjesto krasi poseban šarm, jer je berba gljiva u čarobnim šumama ovog kraja avantura je koju morate doživjeti.

Škola gljivarstva u organizaciji Vizitor Centra Pecka godinama privlači istinske ljubitelje gljiva. Dani u šumi, korpe pune deliketasa - lekcije su od velikog značaja ako želite živjeti u skladi s prirodom, a onda se prepustiti divnoj večeri uz kamin i smijeh.

Zbog toga Pecka živi u srcu turista iz svih krajeva svijeta koji su je posjećivali i koji joj se uvijek rado vraćaju.
Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, gljiva ove godine u Srpskoj gotovo i da nema.

Gljive

- Svjedoci smo velikih vremenskih ekstrema jer smo nakon nekoliko sušnih mjeseci uz prve jesenje kiše, vidjeli i snijeg. Gljive kojima se radujemo svake jeseni su ove godine plodile vrlo skromno, posebno one koje sakupljamo zbog gastronomskog užitka - ističe Boro Marić, organizator Škole gljivarstva.

Međutim, organizatore to nije spriječilo da upriliče gljivarsko edukativno druženje i ove godine. Korpe su ipak bile dovoljno pune za edukaciju i pripremu ukusne hrane koju u Vizitor centru pripremaju sa mnogo ljubavi. Danas su ih iznenadile prve ovogodišnje pahulje.

- Praktično, od prošle jesni nismo ozbiljnije sakupljali gljive, ali dvije škole gljivarstva su ipak održane.
Učesnici su bili veoma zadovoljni onim što su čuli od Rade Gašića, ali i toplom atmosferom i ukusnom hranom koju smo pripremili. Dugo smo pričali o zanimljivim temama iz svijeta prirode i ekologije, da smo se potpuno isključili iz svakodnevnog života i na trenutak bili u istinskom kontaktu sa prirodom - istakao je Marić.

Gljive

Ne zaboravite da je upravo Pecka savršeno mjesto za idiličan porodični izlet ove jeseni. Sve što vam je potrebno su dobra volja i topla garderoba, a sve ostalo će vas dočekati u ovom bajkovitom kutku Srpske.

Pecka se nalazi na području opštine Mrkonjić Grad. Udaljena je od Banjaluke 82 km, od Mrkonjić Grada 30 km, od Šipova 20 km, a od Јajca 40 kilometara.

Kakve lekcije i kakav užitak nam nudi Pecka, provjerila je i naša novinarka Verica Kalaba, što možete provjeriti u reportaži "Mala škola gljivarstva".