latinica  ћирилица
10/10/2021 |  18:55 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Poruka iz Srpske - vraćanje na Ustav jedini način ostanka u BiH (VIDEO)

Povlačenje saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, sistema indirektnih poreza i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta potezi su za kojim će posegnuti Republika Srpska ako ne dođe do dogovora o funkcionisanju BiH u skladu sa Ustavom i Dejtonom poručio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.
Republika Srpska (foto:UNS) -
Republika Srpska (foto:UNS)

Inicijativu će podržati i koalicioni partneri SNSD-a u Narodnoj skupštini.

Uplitanje stranaca u poliitčke procese je nedopustivo, poručuju zvaničnici Srpske i ističu da izlaz može biti samo dogovor domaćih političkih aktera.

Ako ne dođe do ozbiljnijeg dogovora i pregovora o vraćanju nadležnosti predviđenih Dejtonom, Narodna skupština mogla bi uskoro odlučivati o zaštiti interesa Republike Srpske. Da je stanje neodrživo, upozorio je srpski član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Ustavni sud BiH preuzeo je političku ulogu i umjesto tumača Ustava postao zakonodavac što je i prouzrokovalo brojne probleme.

Izlaz ne mogu biti sankcije i prijetnje već dogovor, poručuje Dodik.

- Ovdje srpski narod ništa nije dobio osim toga što su se razvlastila naša prava koja smo imali po Ustavu. Naša pozicija je da se vratimo na slovo Ustava i to je način na koji mi možemo ostati u BiH, jer ovaj narod nema ovdje šta da čeka - rekao je Dodik.

Odluka Ustavnog suda BiH o šumama, ranija o poljoprivrednom zemljištu, imovini, Danu Republike pokazale su namjere Bošnjaka koji imaju podršku i trojice stranih sudija u ovoj instituciji. Potezi koje će preduzeti Srpska imaju za cilj zaštitu ustavnog poretka, poručuju zvaničnici.

- Smatramo da bi BiH imala daleko više šanse da smo se držali upravo tih rješenja umjesto što smo dobili veliki eksperiment, nametnuta rješenja, različite eksperimantalne faze u kojima su se izrodile različite institucije koje zapravo niti su supjele da nam omoguće neku unutrašnju koheziju niti nas učini bližim jedni drugima u okviru BiH nego sus talno tema rasprave i neslaganja. Zato što uzurpiraju andležnosti drugih nivoa vlasti - navela je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Inicijativa srpskog člana Predsjedništva dobiće podršku koalicionih partnera u Narodnoj skupštini. Kako ističu pojedini predstavnici, krizu nije prouzrokovala Srpska ali je potrebno da ima odgovor.

- BiH se nalazi u dubokoj političkoj, možemo reći i u ukupnoj društvenoj krizi i jako žalim što prethodnih mjeseci nije bio nijedan znak koji bi došao s područja Federacije BiH da se o toj krizi razgovara id a se vidi na koji način iz nje možemo izaći - naveo je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije

- Mi iz Narodne partije Srpske ćemo definitivno podržati jer to nije koncept nastanka državne zajednice od dva entiteta ove nakaradne BiH kada je sada više nego jasno da ona ne može funkcionisati, ne na ovakav način - smatra Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske.

Iako za sada predstavnici opozicionih političkih partija u Srpskoj upozoravaju da je bilo kakva inicijativa, pa i ona o vraćanju nadležnosti avanturizam, s druge strane srpski član Predsjedništva odgovara da je riječ o zaštiti prava srpskog naroda i ranije stečena, pa oduzeta prava.

- Vidimo da u Republici Srpskoj postoje oni koji uporno pokušavaju da prikažu neku drugu situaciju, ja hoću da kažem bez obzira na indukovane priče ili kako to oni zovu veliku galamu da to narod mora da razumije da je to isključivo zato da se odvrati pažnja sa ovih suštinskih naših tema a to je Republika Srpska i pitanja koja sam naveo ovdje - poručio je Dodik.

Za sada nema odgovora ni iz Federacije o pozivu na razgovor o budućnosti BiH. Ranije je lider SDA Bakir Izetbegović bio zadužen da takav sastanak organizuje ali je insistirao na učešću i međunarodne zajednice, što je neprihvatljivo ističe Dodik. Kako navodi, upravo su predstavnici sa Zapada i učestvovali u kreiranju krize. Da je razgovor jedino rješenje smatra i predsjednica Srpske.

- U okviru BiH ne postoje iskreni razgovori. Ne postoje zbog toga što se uvijek jedna strana naslanja na ono šta će reći strane ambasade. Imaju svoje mentore, svoje suprevizore za sve ono što rade i u suštini nikada nisu ni pokazali sposobnost niti želju da razgovaraju sa partnerima. Naš koncept je sasvim drugačiji a to je da se treba razgovarati u okviru BiH, da smo mi ti koji treba da upravljamo ovom zemljom - istakla je Cvijanović.

Republika Srpska već je formirala pet ekspertskih timova, koji će raditi na izmjeni Zakona i pripremi za samostalnu Republiku Srpsku u okviru Dejtonskog sporazuma. To će biti odgovor na neustavne odluke visokih predstavnika, ali i odluke Ustavnog suda BiH.