latinica  ћирилица
11/10/2021 |  07:06 ⇒ 09:34 | Autor: RTRS

Samit nesvrstanih u Beogradu; Dodik: Nastupaću u ime Srpske i Srba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovaće Samitu nesvrstanih, koji počinje danas u Beogradu povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.
Pripreme za skup Pokreta nesvrstanih (foto: Video plus / Zorana Jevtić) -
Pripreme za skup Pokreta nesvrstanih (foto: Video plus / Zorana Jevtić)

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH najavljeno je da će Dodik imati i više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja učesnica ovog dvodnevnog skupa.

Dodik je izjavio da će na marginama Samita sagovornike upoznati o situaciji u BiH sa pozicije predstavnika srpskog naroda, odnosno Republike Srpske u Predsjedništvu BiH.

- Neću ovdje iznositi stavove Predsjedništva BiH jer nisam ni došao u toj poziciji. Nisam šarlatan kao što su /članovi Predsjedništva BiH Šefik/Džaferović i /Željko/ Komšić koji pokušavaju da se lažno predstavljaju, ja se ne predstavljam lažno - rekao je Dodik.

On je ponovio da je u Beogradu u kapacitetu srpskog člana Predsjedništva BiH, te da neće ništa izvan toga ni reći, niti preuzeti obavezu u ime BiH, jer nije tu u ime BiH.

- Na ovaj samit smo pozvani sva trojica /članova Predsjedništva BiH/ posebno. Oni su rekli da neće, evo ja sam tu, ali ja neću govoriti u njihovo ime, kao što oni znaju otići u UN ili bilo gdje pa pričaju kao da to govori BiH, što je lažno predstavljanje do mjere bezobrazluka da ignoriše dva naroda - Srbe i Hrvate - naveo je Dodik.

Na Samitu, čiji su domaćini Srbija i Azerbejdžan, očekuje se učešće nekoliko predsjednika i premijera, šefova diplomatija i brojnih delegacija.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u Beograd je došao kao gost skupa u čast osnivanja Pokreta nesvrstanih, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Na Andrićevom vencu u Beogradu sinoć je održana radna večera koju je upriličio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a na kojoj su bili i Dodik, Lavrov i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Prethodno je održan sastanak Vučića i Lavrova

Sa šefom ruske diplomatije sinoć je razgovarao i srpski član Predsjedništva BiH. Dodik je ocijenio da je to bio jedan sveobuhvatan razgovor u kome je bilo riječi i o situaciji vezanoj za zapadni Balkan.