latinica  ћирилица
11/10/2021 |  07:41 ⇒ 11:09 | Autor: SRNA

Moskva: Promocija planova o "Velikoj Albaniji" narušava bezbjednost u regionu

Moskva smatra da je izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju njegove zemlje sa /samoproglašenim/ Kosovom apsolutno neprihvatljiva i da promocija planova o stvaranju "Velike Albanije" narušava bezbjedost u regionu, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije (Foto: Fotolia/scaliger) -
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije (Foto: Fotolia/scaliger)

- Smatramo da je izjava albanskog premijera o ujedinjenju Albanije i /samoproglašenog/ Kosova apsolutno neprihvatljiva. Promocija planova o stvaranju "Velike Albanije" nije u skladu sa odredbama Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i narušava bezbjednost u regionu - naglasila je Zaharova, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema njenim riječima, posebno je čudno što je kršenje dokumenta koji je od osnovne važnosti za rješenje pitanja Kosova proglašen ključnim ciljem u političkoj karijeri lidera jedne od zemalja regiona Balkana.

Ona je istakla da se slični štetni slučajevi ne uklapaju u kontekst zajedničkih napora Beograda i Prištine o stvaranju zajedničkoj tržišta, koje su preduzeli u sklopu regionalne incijative "Otvoreni Balkan" zajedno sa Skopljem.

Zaharova je navela da se Moskva unaprijed raduje adekvatnom odgovoru zapadnih tutora Kosova projekta "države u izgradnji" na ovu drsku provokaciju.

Ona je izrazila iznenađenje što Zapad nije primijetio ove narušavajuće pozive, dok usmjerava direktne kritike protiv Beograda zbog humanitarnog koncepta "srpski svijet" koji je opravdan i u skladu sa međunarodnim zakonom.