latinica  ћирилица
11/10/2021 |  08:53 | Autor: SRNA

Kabul se uzda u pomoć Moskve u obnovi zemlje

Talibanske vlasti izrazile su nadu da će Rusija učestvovati u obnovi Avganistana od štete koju su nanijeli višedecenijski sukobi u toj zemlji, izjavio je zamjenik avganistanskog ministra za informisanje i kulturu Zabinulah Mudžahid.
Kabul - Foto: arhiv
KabulFoto: arhiv

On je za TASS rekao da se talibani raduju saradnji sa svim zemljama i da strana ulaganja igraju značajnu ulogu u Avganistanu.

- Rusija je važna zemlja u ekonomskom smislu. Avganistan je razoren tokom rata, a Rusija i druge zemlje bi mogle pomoći u obnovi. Pozdravljamo takvu pomoć i nadamo se finansijskoj podršci - istakao je Mudžahid.

Prema njegovim riječima, talibani žele da uspostave veze sa svim zemljama i to, prije svega, diplomatske, bez kojih dalja saradnja "jednostavno nije moguća".

- Pregovaramo sa Rusijom, prije svega radi priznavanja naše vlade i nastavka rada ambasada /Rusije i Avganistana/. Rješavanje tih pitanja otvoriće put za dalju saradnju - dodao je Mudžahid.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 24. septembra da Rusija, kao i većina zemalja u svijetu, pažljivo prati aktivnost talibana u Avganistanu, kao i to da li se talibanske vlasti drže svojih obećanja.