latinica  ћирилица
11/10/2021 |  09:06 ⇒ 09:07 | Autor: SRNA

Gujon: U kantonima gdje su u manjini Srbi žive u velikom siromaštvu

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je da Srbi u kantonima u Federaciji BiH, gdje su u manjini, žive u velikom siromaštvu i imaju problem da se zaposle, ali da među njima ima i mladih koji imaju ideje i spremni su na sve da ostanu na svojim ognjištima.
Arno Gujon - Foto: Facebook
Arno GujonFoto: Facebook

- Kod njih sam prepoznao istu snagu i radost životu kao i kod Srba sa Kosova i Metohije. Obišao sam povratnička mjesta koja su bila potpuno napuštena 1995. godine. U Bosanskom Grahovu sve kuće su bile spaljene. Povratak je počeo 1997. godine, praćen brojnim incidentima - rekao je Gujon.

Francuski humanitarac, koji aktivno učestvuje u nedavno pokrenutoj medijskoj kampanji Republike Srpske i Srbije s ciljem informisanja Srba porijeklom iz FBiH o potrebi zaštite imovinskih prava, naveo je da je izuzetna hrabrost ljudi koji su smogli snage da sve obnove i da danas žive tamo.

Gujon je naveo da su prvi rezultati kampanje već stigli, a pokazuju da se za tri sedmice javilo više od 1.600 Srba iz cijelog sveta koji žele da zaštite imovinu.

Cilj je, kaže, doći do svakog Srbina koji ima imovinu u FBiH i to zajedno sačuvati.

- Naša je obaveza da se borimo protiv nepravde. Nepravda je da, kad neko ko je morao da napusti svoje ognjište u ratu, bude izbrisan iz svih registara u miru. Ovom kampanjom branimo ljudska prava svih Srba iz FBiH, jer je pravo na privatnu svojinu osnovno ljudsko pravo - rekao je Gujon za Glas Srpske.

On je istakao da ima odličnu saradnju sa predstavnicima Republike Srpske, kako u Beogradu sa Predstavništvom na čelu s Mlađenom Cicovićem, tako i sa onima sa kojima sarađuje na projektu zaštite imovine Srba.

- Mislim, prije svega, na predsjednika Odbora za zaštitu Srba iz FBiH Đorđa Radanovića. Uspješno sarađujemo i sa svim ostalim institucijama u Srpskoj, jer imamo isti cilj - poštovanje Srba i zaštitu njihovih prava - naglasio je Gujon.

Prema njegovim riječima, položaj Srba u Srpskoj je, naravno, bolji nego u FBiH zato što postoji briga institucija, ali ne samo za Srbe već i za sve ostale narode koji žive u njoj.

On je istakao da očekuje da se i organi u FBiH sa istom brigom odnose prema Srbima kao i Republika Srpska prema ostalim narodima.

- U toku usklađivanja imovinskih prava u katastru u Republici Srpskoj, nijedan jedini čovjek, bez obzira na to da li je Srbin, Bošnjak ili Hrvat, nije se žalio da nije obaviješten o tom procesu. Zašto? Zato što su pozivi poslati lično, a u FBiH poziv je objavljen jedino u Službenom glasniku ili u lokalnim dnevnim novinama koje nisu dostupne Srbima u rasejanju - pojasnio je Gujon.