latinica  ћирилица
11/10/2021 |  09:27 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Samit nesvrstanih u Beogradu; Obratio se i Dodik (FOTO/VIDEO)

U Beogradu se danas održava Samit nesvrstanih, povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih. Samitu prisustvuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Samit u Beogradu - Foto: RTRS
Samit u BeograduFoto: RTRS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju na Samitu da je više nego ikada bitno raditi na multilateralizmu i multilateralnom poretku, za šta se i Srbija zalaže, te da odlučivanje o sopstvenoj sudbini nije grijeh, nego pravo svake zemlje.

Foto: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je u obraćanju da je protektorat međunarodne zajednice doveo BiH do raspada.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH najavljeno je da će Dodik imati i više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja učesnica ovog dvodnevnog skupa.

Foto: Tanjug

- Veliki značaj pridajemo obilježavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih, hvala dragom prijatelju, srpskom članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, što je i danas sa nama u Beogradu - napisao je Vučić na svom instagram nalogu.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Dodik je sinoć izjavio da će na marginama Samita sagovornike upoznati o situaciji u BiH sa pozicije predstavnika srpskog naroda, odnosno Republike Srpske u Predsjedništvu BiH.

Foto: RTRS

Na Samitu, čiji su domaćini Srbija i Azerbejdžan, učestvuje nekoliko predsjednika i premijera, šefova diplomatija i brojnih delegacija.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u Beograd je došao kao gost skupa u čast osnivanja Pokreta nesvrstanih, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Na Andrićevom vencu u Beogradu sinoć je održana radna večera koju je upriličio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a na kojoj su bili i Dodik, Lavrov i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Prethodno je održan sastanak Vučića i Lavrova

Sa šefom ruske diplomatije sinoć je razgovarao i srpski član Predsjedništva BiH. Dodik je ocijenio da je to bio jedan sveobuhvatan razgovor u kome je bilo riječi i o situaciji vezanoj za zapadni Balkan.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)