latinica  ћирилица
11/10/2021 |  10:32 ⇒ 11:58 | Autor: sputniknews.com

Putin uputio poruku učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je poruku učesnicima skupa u Beogradu, koji se održava povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, u kojoj je istakao da je pozitivni potencijal te organizacije od posebnog značaja danas imajući u vidu turbulentnu situaciju u svijetu.
Vladimir Putin (@KremlinRussia) - Foto: Twitter
Vladimir Putin (@KremlinRussia)Foto: Twitter

Putin u telegramu ističe da Pokret nesvrstanih igra veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, dosljedno insistira na principu ravnopravnosti među državama, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog striktno u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.
 
- Danas, kada je situacija u svijetu sve turbulentnija i kada čovječanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem prijetnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban. Važno je da se ta autoritativna organizacija aktivno bavi rješavanjem kriznih situacija, daje suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratskijeg i stabilnijeg svjetskog poretka, jačanjem povjerenja i uzajamnog razumijevanja između članica međunarodne zajednice - istakao je Putin.
 
On je podsjetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u organizaciji, što, kako kaže, otvara nove mogućnosti za saradnju i rješavanje aktuelnih pitanja regionalne i svjetske agende, osiguravanje bezbjednosti i razvoja u cijelom svijetu.
 
Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov.
 
Podsjetimo, prva konferencija nesvrstanih bila je na nivou šefova država ili vlada, a idejnim tvorcima smatraju se predsjednici SFRЈ Јosip Broz Tito, Egipta (u to vreme Ujedinjene Arapske Republike) – Gamal Abdel Naser, Gane – Kvame Nkrumah i Indonezije – Sukarno, kao i prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru.

U Beograd su te 1961. došli predstavnici 25 tadašnjih nesvrstanih zemalja, tri države posmatrača, ali i više oslobodilačkih pokreta, partija i organizacija.