latinica  ћирилица
11/10/2021 |  10:45 ⇒ 12:44 | Autor: SRNA

Vučić: Odlučivanje o sopstvenoj sudbini nije grijeh, nego pravo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na samitu u Beogradu da je više nego ikada bitno raditi na multilateralizmu i multilateralnom poretku, za šta se i Srbija zalaže, te da odlučivanje o sopstvenoj sudbini nije grijeh, nego pravo svake zemlje.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je na otvaranju samita posvećenog obilježavanju 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih istakao da je osnivačima ovog pokreta ideja bila mir, koji je osnov za razvoj političke, kulturne i privredne saradnje.

On je rekao da je međunarodna saradnja, poštujući principe i povelju UN, jedini put prosperitetu čovječanstva, te napomenuo da je Srbija ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih pravnih normi, među kojima su i mir, bezbjednosti, razvoj i ljudska prava, u skladu sa Agendom UN.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vulić je istakao da je budućnost i interes svijeta u jednakim pravima za sve, te da je to jedan od najvećih koraka naprijed koje svijet mora da preduzme kako bi preživio.

- Odlučivanje o sopstvenoj sudbini nije grijeh, nego pravo. Svijet je danas mnogo različit nego ranije, globalizacija je učinila svijet manjim i uticala na naše živote. Zato je više nego ikada bitno raditi na multilateralizmu i multilateralnom poretku - naglasio je Vučić.

On je rekao da nijedna država ne može biti izolovana i da jedino saradnja i solidarnost vode prosperitetu.

- Pokret nesvrstanih je bio i ostaje simbol slobodoljubivog dela svijeta koji je spreman da se bori za nezavisnost, slobodu i suverenitet. Za to se vrijedi boriti. A Srbija zna koliko je ta borba teška - rekao je Vučić.

On je naveo da je najbolnija od svih borbi za slobodu i suverenitet ona koju Srbija vodi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, odnosno borba za Kosovo i Metohiju.

- Time istovremeno Srbija brani univerzalne principe Povelje UN i međunarodnog prava, ali i ključne principe Pokreta - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ostaje snažno posvećena pronalaženju trajnog rješenja za Kosovo i Metohiju koje će garantovati mir i stabilnost, navodeći da je to izraz njene snage, a ne slabosti, te da dijalog nema alternativu, a da je podrška međunarodne zajednice ključna za taj uspjeh.

Vučić je rekao da je Srbija ponosna na nasljeđe SFR Јugoslavije, te na svoju neutralnost, i na put ka EU, ali da istovremeno radi na jačanju tradicionalnih prijateljstava sa afričkim, južnoameričkih, azijskim i drugim zemljama na istoku, zapadu, sjeveru i jugu.

- Srbija je pouzdan partner i spremna da pruži ruku prijateljstva svima - poručio je Vučić.

On je podsjetio da je Srbija donirala više od milion vakcina protiv kovida, od čega više od polovine zemljama Afrika, što će nastaviti da čini i ubuduće.

- Imate odanog i vijernog prijatelja u Srbiji. To je put kojim hodamo, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne, Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima - naglasio je Vučić.

On je rekao da je za Srbiju privilegija i čast što se ovaj skup održava u Beogradu, koji će, kao viševjekovni simbol i raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada i različitih religija, da postane mjesto dijaloga i mostova prijateljstava.

Vučić je podsjetio da se vizija Pokreta zasniva na uzajamnoj saradnji i poštovanju naroda, gdje nema mjesta dominaciji jedne države i naroda nad drugim, ističući da je uvjeren da je svijet dijaloga, mira i kompromisa dostižan.

On je naglasio da principi Pokreta nikada nisu izgubili značaj i važnost, te da je suštinska uloga ovog pokreta u očuvanju mira i bezbjednosti u svijetu.

- Istorija Pokreta nesvrstanih je, uvjeren sam, uspješna priča. Ali, nije dovoljno prisjećati se "zlatnog doba" nego postaviti i nove ciljeve za sveijt dinamičnih promena - rekao je Vučić.

Povezane vijesti:

Samit nesvrstanih u Beogradu; Obratio se i Dodik

Dodik: Protektorat međunarodne zajednice BiH doveo do raspada