latinica  ћирилица
11/10/2021 |  12:04 ⇒ 13:17 | Autor: TANЈUG

Lavrov: Moramo izbjegavati dvostruke standarde

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je danas na jubilarnom Samitu Pokreta nesvrstanih, koji se održava u Beogradu, da su načela tog pokreta u svijetu jako potrebna.
Sergej Lavrov - Foto: Screenshot/YouTube
Sergej LavrovFoto: Screenshot/YouTube

On je u obraćanju učesnicima zahvalio što je Rusija dobila status posmatrača i prenio poruku predsjednika Rusije Vladimira Putina.

- Od sveg srca pozdravljam sve učesnike jubilarne sjednice organizovane povodom 60-ogodišnjice Pokreta, pokreta koji pokazuje da želi konstruktivan dijalog svih zemalja u svijetu. Danas kada situacija u svijetu postaje sve turbulentija, kada se čovječanstvo suočava sa mnogim izazovima glavna načela Pokreta su za sve jako potrebna. Posebno za rješavanje konfliktnih situacija, izgradnju demokratskijeg državnog poretka i svih društava - prenio je Lavrov.

On je istakao da status posmatrača otvara Rusiji novu šansu da pomogne u rješavanju svih neriješenih pitanja, kako regionalnih, tako i svjetskih u cilju osiguranja mira.

Pokret je prije 60 godina poslao poruku da nema alternative mirnom prevazilaženju izazova, podsjetio je Lavrov, te dodao da se ne smiju zaboraviti principi UN i da se moraju izbjegavati dvostruki standardi, kao i da je neophodno boriti se protiv neokolonijanizma.

Lavrov je naglasio da je neophodno boriti se za zaštitu ljudskih prava i terorizma.

- Nadamo se da će naše svojstvo posmatrača pomoći svim koordinisanim akcijama u interesu demokratizacije i boljeg odnosa u svijetu - poručio je on.