latinica  ћирилица
11/10/2021 |  12:18 ⇒ 12:21 | Autor: SRNA

U osam mjeseci izvoz veći za 32,4 odsto

Izvoz drvnog sektora BiH u osam mjeseci iznosio je 1.073.179.274 KM, što je više za 32,4 odsto nego u istom periodu prošle godine, te za 21,2 odsto u odnosu na osam mjeseci 2019. godine.

U posmatranom periodu ostvaren je uvoz od 303.610.139 KM, što je više za 3,4 odsto u odnosu na osam mjeseci prošle godine, tako da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 353,4 odsto.

Na sjednici odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva, pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, konstatovano je da su u osam mjeseci ove, u odnosu na isti period lani, sve grupe proizvoda imale veći izvoz, dok je u poređenju sa istim periodom 2019. manji izvoz proizvoda šumarstva, parketa i podova.

Učešće izvoza grupe drvo i proizvodi od drveta bilo je 56,2 odsto, dok je učešće izvoza namještaja i montažnih kuća iznosilo 45,8 odsto, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Na sjednici je istaknuto da su kompanije uložile velike napore kako bi ostvarile dobre izvozne rezultate, te da će zbog značajnog rasta cijena sirovina i repromaterijala, koji u nekim slučajevima iznosi i više od 100 odsto, firme morati usklađivati prodajne cijena gotovih proizvoda, ali vodeći računa da budu konkurentne.

Članovi odbora su konstatovali da je nedostatak sirovine i dalje veliki problem, jer se još uvijek velike količine šumskih sortimenata, a posebno rezane građe izvoze, te naveli da je potražnja za proizvodima finalne prerade drveta velika, kao i da proizvođači ne mogu da prihvate sve narudžbe, zbog nedostatka sirovina.

"I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plate su jako visoki, tako da je pitanje da li će kompanije moći da podnesu rast minimalne plate, iako su svjesni da do povećanja plata mora doći kako bi zadržali radnike", naglašeno je na sjednici.

Na sastanku su predstavnici firme "Enova" održali prezentaciju o ekološki prihvatljivom upravljanju organskim zagađujućim materijama /POPs/ u industrijskom sektoru u BiH, sa naglaskom na drvnu industriju u kojoj je istaknuta opasnost zagađivača POPs-a, zbog čega trenutno rade na pravljenju detaljnog inventara po kompanijama.