latinica  ћирилица
11/10/2021 |  12:18 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

U pokretu sa Danijelom Dakićem na RTRS, utorak u 22.35 (VIDEO)

Prva epizoda prvog serijala TV magazina o urbanoj kulturi U pokretu sa Danijelom Dakićem emitovaće se na prvom programu RTRS u utorak, 12. oktobra od 22.35 časova.
U pokretu sa Danijelom Dakićem -
U pokretu sa Danijelom Dakićem

Ciklus emisija koji preispituje život u gradu kroz urbanu kulturu, definišući njeno djelovanje i uticaj na društvo, vodiće nas TV i Radio voditelj i promoter urbane kulture Danijel Dakić, sa kojim smo razgovarali o ovom projektu RTRS-a.

O kakvom je serijalu riječ?

- Urbana kultura nije (samo) zabava, ona je oplemenjujuća, inspirativna i kompleksna i traži takav pristup i u medijima. Današnje vrijeme koje, čini se, nije jasno definisano, koje je sastavljeno od diskutabilnih trendova i koje i dalje traži neke svoje prave vrijednost. U potrazi za tim vrijednostima današnjeg doba u TV magazinu o urbanoj kulturi pokušaćemo vam predstaviti pojedince koji se bave kulturom koja nije institucionalna, nije najpopularnija, ponekad nije svima ni društveno prihvatljiva ali je presudna za različitost društva, njegov razvoj i kulturu u urbanim sredinama – dakle, urbanu kulturu - kaže autor i voditelj ove emisije Danijel Dakić.

 Zbog čega urbana kultura?

- Vizuelna umjetnost, muzika, film, animacije, konceptualni izrazi u obliku subkulture čine smisleno jezgro grada i daju mu prijeko potrebnu različitost da bi se pobjeglo od klišea i uokvirivanja mišljenja, što je po meni najveća prepreka razvoja bilo kojeg društva. Urbana kultura je važna, ona nije vodeća i predstavlja skup različitih koncentričnih kulturnih krugova koje karakteriše život u urbanim sredinama. Urbana kultura je esencija smisla života u urbanim sredinama i kao takva treba stalno da se njeguje, podstiče i promoviše.

 Zašto nema više emisija posvećenih urbanoj kulturi?

Mnogo je jednostavnije baviti se nekim drugim stvarima u medijima ili tražiti sadržaje koji osiguravaju gledanost ili slušanost. Neki bi rekli i da je jednostavnije i da bi svijet bio ljepše mjesto da smo nekim čudom svi identični međutim upravo nas ta raznovrsnost u ukusima i načinima razmišljanja čini živim i na neki gotovo nedokučiv način oblikuje našu svijet, okolinu i stvarnost. Mislim da je to izazov u koji se ne upuštaju mnogi i da nam između ostalog i zbog toga manjka medijski prostor za urbani način izražavanja.

Bili ste dugogodišnji portparol EGZIT festivala u BiH, više od pet godina ste portparol Freš Vejv Festivala i jedan ste od promotera urbane kulture u Banjaluci. To govori o tome da ste i sami dio urbane scene, da li je cilj ovog serijala promocija iste?

Sigurno da je ovo medijski prostor i za promociju scene i urbane kulture ali ako govorimo o značaju prije bih akcenat stavio na to da je cilj ovog serijala da pokaže da i sa drugačijim načinom razmišljanja ili stilom odijevanja, muzikom koju slušate, knjigama i filmovima koje birate, imate pravo na pozitivno djelovanje u društvu.

Ko će biti gosti?

Kroz razgovore sa akterima urbane kulture, poznatim muzičarima, muzičkim producentima, vizuelnim i uličnim umjetnicima, digitalnim umjetnicima, glumcima i drugima koji personalni izraz izražavaju kroz urbanu kulturu u ovom serijalu tragamo za odgovorima na pitanja poput, šta je i u kojem obliku danas egzistira urbana kultura.