latinica  ћирилица
11/10/2021 |  14:20 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Petričević: Predstavljanje kompanija iz Srpske višestruko značajno

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je danas da je nastup kompanija iz Srpske na 10. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu višestruko značajan jer pruža mogućnost predstavljanja kapaciteta, ali i unapređenja proizvodnih procesa.
Vjekoslav Petričević - Foto: SRNA
Vjekoslav PetričevićFoto: SRNA

On je, govoreći o kompaniji Tehnički remont Bratunac /TRB/, rekao da ta kompanija iz godine u godinu radi na unapređenju svojih proizvoda i da se to sigurno u dobroj mjeri vidi i na samom tržištu.

- Izlagači iz Republike Srpske imaju priliku da se predstave i ozbiljnijim kompanijama iz Rusije, od kojih je jedna prije godinu i po dana bila u posjeti Srpskoj gdje su ustanovili mogućnosti i kapacitete razvoja Vazduhoplovnog zavoda "Orao" - rekao je Petričević, tokom posjete izlagačima iz Srpske zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

On ističe da se tu može unaprijediti saradnja i doći do nekih novih, značajnijih ugovora, koji su bitni za poslovanje i opstanak namjenske industrije Republike Srpske.

Patričević je naglasio da je namjenska industrija Srpske, baš kao i njena privreda, naslonjena na Srbiju i najavio da će Republika Srpska i u narednoj godini raditi na novim projektima i lokacijama.

Vršilac dužnosti direktora Vazduhoplovnog zavoda "Orao" Mladen Stojanović rekao je da je Zavod imao tešku istoriju i mnogo izazova u prošlosti koje je uspješno prevazišao, te da se stoga ne boji budućnosti.

Kada je riječ o zainteresovanosti Rusa za ovaj zavod, Stojanović kaže da je "Orao" u stoodstotnom vlasništvu Vlade Republike Srpske i da, poštujući vlasnika, ne daje izjave tim povodom.

- Naša je želja, naravno, da dođemo do što više posla. Mi smo u Bijeljini prepoznati kao značajan resurs. I ovdje, ovo mjesto i položaj /na Sajmu/ daje potvrdu da smo vrlo bitni za sistem. Što se lično nas tiče, mogu da kažem da smo ugovorili dva motora za Ujedinjene Arapske Emirate. Takođe, očekujemo, da proširimo paletu djelovanja i za Vojsku Srbije i za neke druge motore kojim raspolažemo - rekao je on.

Stojanović je naglasio da "Orao" ima resurse, ljude, opremu, mašine i da će raditi sve ono na što ga vlasnik usmjeri.

- Nadamo se i u sadejstvu i potrebama sistema odbrane Srbije. Mi ćemo da učinimo sve da odgovorimo na izazove koji pred nas budu postavljeni. Da li će to bili licenca ili i saradnja sa Rusima, iskreno ja bih volio da se tako desi, ali nije do nas - rekao je Stojanović.

On je naveo da će dogovoreni posao remonta 12 motora za Vojsku Srbije biti uspješno završen, te da je Zavod do sada isporučio pet motora.

- Svi motori za Vojsku Srbije biće isporučeni - rekao je Stojanović i dodao da i Samit nesvrstanih, čije se održavanje poklopilo sa Sajmom naoružanja, može biti prilika više za promociju Zavoda.

Na 10. Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner", koji će zvanično za javnost biti otvoren sutra, publici će se predstaviti i Vazduhoplovni zavod "Kosmos" iz Banjaluke.

Sajam će biti održan u halama jedan i četiri i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, na površini od oko 26.000 metara kvadratnih izložbenog prostora.