latinica  ћирилица
11/10/2021 |  15:45 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Srbi u Americi da čuvaju svijest o jedinstvu i kulturu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije čestitao je 75 godina osveštanja hrama Svetog Stefana Prvovjenčanog u Alhambri, kod Los Anđelesa, te pozvao Srbe u Americi da čuvaju svijest o jedinstvu srpskog naroda, kao i kulturu i način života.
Patrijarh srpski Porfirije - Foto: TANЈUG
Patrijarh srpski PorfirijeFoto: TANЈUG

Patrijarh je na "Instagram" nalogu napisao da je divni hram Svetog Stefana Prvovjenčanog u Alhambri u Los Anđelesu među najlepšim koji su pravoslavni Srbi podigli u 20. vijeku, juče navršio 75 godina od osveštanja.

- U čestitki koju sam uputio episkopu Maksimu, sveštenicima, crkvenoopštinskim časnicima i parohijanima, podsetio sam ih da čuvaju svest o jedinstvu našeg naroda, osobenostima naše kulture i načina života - naveo je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije ističe ne bi bilo ni velelepnog hrama Svetog Stefana Prvovjenčanog u Alhambri, a ni onog na Vračaru, posvećenog njegovom ravnoapostolnom bratu Savi da Srbi u Americi nisu imali takvu svijest o jedinstvu.

- Ovog drugog svakako ne bi bilo bez učešća pravoslavnih Srba sa severnoameričkog kontinenta, koji su od osme decenije prošlog stoleća dali apsolutno najveći doprinos njegovom podizanju, na taj način projavljujući svest da se i jedinstvo naroda izražava kroz sabornost Crkve - napisao je patrijarh Porfirije.