latinica  ћирилица
11/10/2021 |  16:06 | Autor: SRNA

Od danas BiH među rizičnim zemljama za Švajcarsku

Švajcarska je od danas uvrstila BiH među rizične zemlje zbog razvoja epidemiološke situacije, saopšteno je iz švajcarske Ambasade u Sarajevu.

U saopštenju se precizira da je za nevakcinisane državljane trećih zemalja koje spadaju među rizične ulazak u Švajcarsku moguć samo u hitnim slučajevima.

- U tom slučaju neophodno je dobiti takozvanu lese propusnicu. Obrazložene i opravdane upite moguće je poslati na mejl /wien.cc@eda.admin.ch/. Lista sa pobrojanim situacijama hitnih slučajeva može se naći na veb-stranici Državnog sekretarijata za migracije među kovid 19 direktivama - ističu iz Ambasade Švajcarske.

Licima koja dolaze iz rizične zemlje i dalje je dozvoljen ulazak u Švajcarsku ako se dokaže da su imunizovana priznatom vakcinom, shodno odluci švajcarskog Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

- U zavisnosti od toga da li se radi o državljanima EU, državljanima članica Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu /EFTA/ ili državljanima drugih zemalja za ulazak u Švajcarsku primjenjuju se različiti propisi - napominju iz Ambasade i dodaju da je Državni sekretarijat za migracije Švajcarske nadležni organ u toj zemlji.

Od pristupanja Švajcarske Šengenskom i Dablinskom sporazumu 12. decembra 2008. godine, švajcarska predstavništva u inostranstvu mogu izdavati određene vrste viza, zavisno od svrhe planiranog boravka u toj zemlji.