latinica  ћирилица
11/10/2021 |  18:03 ⇒ 18:16 | Autor: TANЈUG

Zasađeno drveće povodom 60 godina Pokreta nesvrstanih

Povodom obilježavanja šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja danas je u beogradskom Parku prijateljstva simbolično zasađeno 60 sadnica drveća.

U sadnji su učestvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i učesnici samita koji se u Beogradu održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Osim toga, Brnabić, Selaković i nekoliko stranih zvaničnika upisali su se u knjigu "Park prijateljstva".

Drveće je simbolično zasađeno u Parku prijateljstva, jer je izgradnja tog parka na simboličan način obilježila osnivanje Pokreta nesvrstanih, čiji je jedan od osnivača bila i nekadašnja Јugoslavija.

Naime, ideja za formiranje Parka prijateljstva memorijalnog karaktera potekla je od Mladih gorana koji su u ime održavanja Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu 1961. godine, donijeli odluku da se osnuje spomen-park kao simbol borbe za mir i jednakost svih naroda u svetu.

Njihovu inicijativu 29. avgusta 1961. godine podržali su Savjet za kulturu i Savjet za urbanizam Narodnog odbora grada Beograda, a za svečano otvaranje parka smatra se Titova sadnja platana 7. septembra 1961. godine.

Povodom obilježavanja šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu je danas počeo dvodnevni samit a skup je okupio predstavnike više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija.

Domaćini skupa, koji se održava na Beogradskom sajmu ove godine su Srbija i Azerbejdžan.