latinica  ћирилица
11/10/2021 |  18:36 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Inspektori u banjalučkoj Akvani zatekli hranu isteklog roka; Stanivuković sve prećutao (VIDEO)

Odbornici banjalučke skupštine od 60 tačaka dnevnog reda tokom cjelodnevnog zasjedanja razmotrili su tek tri pa će o Nacrtu rebalansa budžeta raspravljati sutra.
Akvana (Foto: banjalucanke.com) -
Akvana (Foto: banjalucanke.com)

Umjesto o temama iz dnevnog reda gradonačelnik Banjaluke - ponovo o kiseoniku. Tvrdi da se Republička uprava za inspekcijske poslove oglušila na izvještaj zdravstvene inspekcije, kojim je utvrđeno, kako kaže, da se u trebinjskoj bolnici koristi industrijski gas.

Riječ je o Stanivukovićevoj neinformisanosti, odgovaraju iz Republičke inspekcije.

Nakon višečasovnog zasjedanja Gradskog parlamenta i mimo tačaka dnevnog reda, gradonačelnik Stanivuković ponovo pokreće pitanje kiseonika u trebinjskoj bolnici. Tvrdi da se pacijenti liječe tehničkim gasom, a da Republička inspekcija zataškava izvještaj zdravstvene inspekcije.

- Uvidom u objekat bolnice utvrđeno da nabavlja sav kiseonik, tehnički, industrijski od preduzeća Gilje i taj koristi isključivo u medicinske svrhe. Јedan kroz jedan je rekao republički zdravstveni inspektor i informisali su Matijevićku kao glavnog republičkog inspektora - ovo je rekao Stanivuković.

S obzirom na to da dobavljač kiseonika, kompanija "Milojević Gilje Gas", nije predočila dozvolu za promet medicinskih sredstava, inspektor je prvostepenim Rješenjem zabranio dalju upotrebu navedenih gasova, objašnjavaju iz Republičkog inspektorata.

Bolnica Trebinje je na prvostepeno Rješenje uložila žalbu drugostepenom organu - Ministarstvu zdravlja.

Da postupak još nije završen, podsjećaju u Inspektoratu, potvrdio je i resorni ministar, nakon što je analizom kiseonika na UKC-u utvrđena njegova čistoća:"S obzirom na navedeno, bilo kakve tvrdnje o uskraćivanju informacija javnosti i nepostupanju inspekcije, samo su pokazatelj nepoznavanja osnovnih zakonskih koraka u upravnom postupku, neupućenosti i neinformisanosti onih koji takve informacije iznose."

Gradska skupština nije mjesto za govor o kiseoniku, jasna je odbornica, inače pulmolog Snežana Kutlešić Stević. Kiseonik je, kaže, ispravan, i nemojte zastrašivati narod, zarad nečijih političkih interesa:"Dolazimo u situaciju da naši pacijenti odbijaju terapiju upravo zbog tog straha i nekakve fame koja se napravila. Јa ovim putem apelujem da se slušaju ljekari i da sigurno nećemo ni na jedan način ugroziti naše pacijente."

Iz Republičkog inspektorata podsjećaju - Agencije za lijekove BiH jedina je ovlašćena za nadzor nad tržištem lijekova, a Zakonom su definisane procedure o povlačenju proizvoda u slučaju utvrđenog postojanja rizika.

To je u svojim izjavama decidno naveo i direktor Agencije, Aleksandar Zolak.

Ipak, dok Stanivuković prebacuje nadležnost na republički inspektorat, pokrivajući stranačkog kolegu Aleksandra Zolaka, prećutkuje neispravnost hrane u gradskom preduzeću Akvana.

Tamo je Republička inspekcija pronašla hranu kojoj je istekao rok upotrebe, a koja je, uprkos tome, stavljena u promet. I ne samo to:"Prilikom inspekcijske kontrole u kontrolisanom objektu utvrđeno je da se ne vrši uzimanje briseva sa opreme, uređaja, pribora, radne površine, radne odjeće i ruku radi kontrole mikrobiološke čistoće, te je i po tom osnovu inspektor naložio da se obezbjedi ispitivanje mikrobiološke čistoće putem ovlaštenih ispitnih laboratorija u Republici Srpskoj."

Stanivuković je znao da je u Akvani zatečena neispravna hrana, ali ovaj put nije pokazivao fotografije iz Akvane kao što je to bio slulčaj sa kuhinjom UKC-a, iako se ispravnost hrane u ovoj zdravstvenoj svakodnevno kontroliše i nije zabilježen slučaj trovanja hranom.

- Ono što sam ja informisan je to da je direktor Akvane krenuo po hijerarhiji da gleda od šefa kuhinje, ljudi koji su radili, konobara, i odgovornih, mora se po hijerarhiji snositi odgovornost - ističe gradonačelnik.

Podsjećanja radi, direktor Akvane, Velibor Vukajlović, blizak je gradonačelnikov stranački kolega, a kojeg je upravo on postavio na ovo mjesto.

Da li će Stanivuković i od Vukajlovića tražiti ostavku i protiv njega podnijeti prijavu, kao što traži odgovornost i najavljuje prijavu protiv glavnog republičkog inspektora, Milice Matijević, nije rekao.