latinica  ћирилица
11/10/2021 |  18:51 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Da li će biti sastanka političke trojke? (VIDEO)

Na spremnost Milorada Dodika da razgovara sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, ali bez stranaca, kako bi se riješila kriza u BiH, oglasio se lider SDA. Da su stranci glavni adut Izetbegoviću, potvrdio je i današnjom izjavom, rekavši da bez prijatelja iz međunarodne zajednice, nema razgovora.
Dodik, Čović i Izetbegović - Foto: RTRS
Dodik, Čović i IzetbegovićFoto: RTRS

Milorad Dodik je za razgovor, bez stranaca. Bakir Izetbegović odbija, sve dok je na sceni blokada i ne želi bez stranaca. Dragan Čović traži način. U najkraćem to su stavovi lidera tri najveće stranke u BiH o eventualnom sastanku trojke. Da li će za isti sto, spekuliše se od prošle sedmice, kada je Izetbegović na stranačkom skupu izjavio da je odbio Dodikovu ideju da sa njim i Čovićem sjedne za isti sto. Dva dana poslije, Izetbegovića je demantovao Dodik.

- U oviru ambasadora Evropske komisije zatraženo je da on organizuje i da bude posrednik sastanka mene, Izetbegovića i Čovića. Јa sam rekao da pristajem na sastanak samo pod uslovom da nema nikoga od stranaca. Tako da je vjerovatno on odbio taj sastanak, ali ja nisam zakazivao nikakav sastanak - naglasio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Da su predstavnici Evropske unije ipak ti koji su tražili sastanak, danas je potvrdio i Bakir Izetbegović. S druge strane, Dragan Čović, nakon zasjedanja predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, potvrdio je da je još prošle sedmice imao odvojene sastanke sa Dodikom i Izetbegovićem, i da se traži način da vlast na zajedničkom nivou profunkcioniše, pa i da se održi sastanak trojke.

- Nema nekog velikog iskoraka u dogovoru, a stavovi su otprilike tako, kad su te dvije strane u pitanju postavljene. Neko bi želio isključivo sa međunarodnim predstavnicima sjediti, u drugom bi neko hito da isključivo mi sjedimo - poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

O svemu će Čović ponovo na sastanku sa Izetbegovićem u srijedu. Sudeći po današnjoj izjavi lidera SDA, nema mnogo razloga za optimizam. Za razliku od Dodika koji ne želi da sastanku trojke posreduju stranci, Izetbegović upravo u njima vidi partnere, a bilo kakvu mogućnost da trojka sjedne bez stranaca odbacuje. Kaže, za to je nužan prestanak blokade zajedničkih institucija.

- Mislim da su nam tu neophodni prijatelji iz međunarodne zajednice, jer pazite, ovaj problem koji mi sada imamo, to je problem između OHR-a i strane koju predvodi Dodik i vlasti u Republici Srpskoj. Dakle, OHR je zadužen za konkretno rješavanje ovakvih situacija - naglasio je Bakir Itetbegović, predsjednik SDA.

A da je upravo zbog rada stranaca BiH u stanju u kakvom jeste podsjetio je Milorad Dodik. Kaže, upravo predstavnici međunarodne zajednice nisu bili dobronamjerni prema Republici Srpskoj i odbijali su da uvaže stav njenih institucija o štetnom djelovanju OHR-a i Ustavnog suda BiH.

- Oni i dalje smatraju da treba da upravljaju nama. Јa to odbacujem i zato nisam htio da u aranžmanu koji kreiraju stranci se nađem i sa kim. Evo ja ne zovem, ali ću prihvatiti svaki poziv i Izetbegovića i Čovića i bilo koga od lidera da razgovaramo o aktuelnoj situaciji - dodao je Dodik.

A da je upravo razgovor strana unutar BiH recept kojim bi se moglo doći do rješenja krize, poručivano je i odmah po njenom nastanku, nakon što su lideri parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj usaglasili stav da nema uslova za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama. Taj zaključak jedan je od pet usvojenih nakon odluke Valentina Incka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH i zatvorske kazne za negiranje genocida. Čak i prije Inckovog poteza, zvaničnici Srpske pozvali su na otvoren razgovor svih strana u BiH o ključnim problemima, ali bez stranih predstavnika.