latinica  ћирилица
11/10/2021 |  18:53 ⇒ 18:56 | Autor: SRNA

Višegrad: Izložba slika "Andrićeva lica"

U Višegradu je otvorena izložba radova akademske slikarke Vesne Nešković o temi "Andrićeva lica", koja je posvećena obilježavanju 129 godina od rođenja srpskog nobelovca Ive Andrića.
Višegrad: Izložba slika "Andrićeva lica" - Foto: SRNA
Višegrad: Izložba slika "Andrićeva lica"Foto: SRNA

Autorka je rekla novinarima da su na izložbi upriličenoj u holu Kulturnog centra "Ivo Andrić" zastupljene dvije cjeline, svetovna i religiozna.

- Tematski je zastupljen Andrić, a osim izložbe "Andrićeva lica", prikazane su još dvije posvećene Simeonu Mirotočivom, te Rođenju Presvete Bogorodice - naglasila je Neškovićeva.

U okviru programa pripremljen je prigodan recital posvećen književniku Ivi Andriću, u kojem su učestvovali učenici, članovi recitatorske sekcije Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić".

Bibliotekar Miljana Pecikoza istakla je da višegradska biblioteka redovno obilježava sve značajne datume iz života i djela jedinog srpskog nobelovca.

- Ovaj put odlučili smo da organizujemo izložbu radova Vesne Nešković posvećenu Ivi Andriću, a u program su se uključili i višegradski srednjoškolci koji su govorili odlomke iz Andrićevog govora prilikom uručenja Nobelove nagrade, te iz njegovog djela "Esej o Goji" - rekla je Pecikoza.

Ivo Andrić, rođen je u Travniku 9. oktobra 1892 godine, a svoje djetinjstvo od 1894. do 1903. godine proveo je kod tetke i tetka Ivana i Ane Matkovšik u Višegradu. Nobelovu nagradu za knjiženost dobio je 1961. godine.

Narodna biblioteka, srednja škola, kulturni centar i ulica na lijevoj obali Drine nose njegovo ime, u staroj zgradi škole postavljena je muzejska postavka "Andrićeve spomen učionice", a više od 40 godina organizuje se velika kulturna manifestacija "Višegradska staza".

Uz Most Mehmed-paše Sokolovića, koji je velikog pisca inspirisao za njegov epohalni roman "Na Drini ćuprija", 1986. godine podignut je njegov bijeli obelisk, rad akademskog slikara Ljupka Antunovića.

Mnogo godina kasnije čuveni režiser Emir Kusturica, na ušću Rzava u Drinu, podigao je Andrićgrad, svojevrsnu repliku srednjevjekovnih gradova od kamena, inspirisan djelima i likom književnika i nobelovca Iva Andrića, sa osnovnom vizijom kako je Višegrad mogao izgledati da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi.

Andrićgrad je za kratko vrijeme postao turistička top destinacija, kultno kulturno i edukativno mjesto, u kome je uveliko afirmisan "Andrićev institut".