latinica  ћирилица
11/10/2021 |  19:13 ⇒ 19:24 | Autor: Agencije

FBiH: Treća doza vakcine za starije od 12 godina sa oslabljenim imunitetom

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (S ST) Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine preporučilo je davanje treće doze vakcine protiv virusa korona za sve osobe iznad 12 godina koje imaju ozbiljno oslabljen imunitet.
Vakcinacija  (Foto:Shutterstock.com) -
Vakcinacija (Foto:Shutterstock.com)

Kako je rekao Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH, riječ je, pored ostalih, o osobama sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobama na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji i osobama koje primaju visoke doze steroida.

Čerkez je istakao da Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju smatra da je prioritet obezbijediti kontinuiran i ubrzan proces vakcinacije i imunizaciju prema preporučenom rasporedu doza još nevakcinisanih osoba.

Čerkez je za televiziju N1 naveo da treba uključiti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze, odnosno uzeti u obzir minimalnu imunosupresiju, pri čemu je najmanji vremenski period za aplikaciju dva mjeseca nakon druge doze.

- Za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK-a vakcina, uz mogućnost za aplikaciju vektorske ili inaktivirane vakcine kod onih osoba koje su prethodno primile ove vakcine - rekao je Čerkez.