latinica  ћирилица
11/10/2021 |  20:47 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Vrhunski rezultati strelaca iz Republike Srpske

Proteklog vikenda u Beogradu je održan tradicionalni međunarodni turnir ''Ištvan Poljanac'' u sportskom streljaštvu, posvećen preminulom potpukovniku Vojske Srbije koji je u svojoj karijeri ostvario značajne sportske rezultate u ovom sportu.
Međunarodni turnir "Ištvan Poljanac" - Foto: RTRS
Međunarodni turnir "Ištvan Poljanac"Foto: RTRS

Na ovom odlično organizovanom turniru je nastupilo oko 120 učesnika, reprezentativaca iz 9. zemalja, koji su se takmičili u nekoliko disciplina sportskog streljaštva, a takmičenje je trajalo tri dana na strelištu Vojne akademije u Beogradu.

Od naših strelaca nastupili su takmičari iz streljačkih klubova iz Teslića, Bijeljine i Gacka, koji su ostvarili vrhunske rezultate i odlične plasmane.

Matej Rašić iz Teslića je prvog dana takmičenja osvojio 1. mjesto za juniore u disciplini puška i pri tome postigao i novi rekord BiH od 623,0 kruga, drugim mjestom i srebrenom medaljom u kategoriji juniori - pištolj okitio se Ivan Slijepčević iz Gacka, dok je u kategoriji seniori - pištolj, Nikola Јovičić iz Teslića u kvalifikacijama postigao takođe novi bh. rekord od 577 kruga i ušao u finale kao treći. U finalu nije imao sreće i završio je na kraju na 6. mjestu.

Pobjednik prvog dana u disciplini seniori-pištolj je, kao što je bilo i za očekivati, bio olimpijski vicešampion iz Tokija, Damir Mikec, reprezentativac Srbije.

Drugog dana takmičenja naši takmičari su takođe imali vrhunske rezultate a Matej Rašić se takmičio u seniorskoj kategoriji i ušao u muško finale kao treći sa još boljim kvalifikacionim rezultatom nego prvog dana - 624,1 krug.

U ovom Finalu Teslićanin je bio dominatan i ovom pobijedom ostvario svoj veliki uspjeh pobjedivši ispred reprezentativca i olimpijca Bugarske Rizova Antona (2. mjesto) i Dušana Stojadinovića iz Srbije koji je zauzeo 3. mjesto.

Da ovaj olimpijski sport ima potencijala i kod nas pokazala je trinaestogodišnja Sofija Rakić iz Bijeljine koja je u konkurenciji juniorki-pištolj zauzela treće mjesto, postigavši novi rekod BiH od 547 krugova. U seniorskom finalu Sofija je završila takmičenje na 7. mjestu što je njen ogroman uspjeh, s obzirom da je u finalu u ovoj disciplini nastupila i olimpijska vicešampionka iz Tokija Bugarka Antoaneta Boneva koja je i pobijedila na jučerašnjem takmičenju u Beogradu.