latinica  ћирилица
11/10/2021 |  21:11 ⇒ 21:27 | Autor: SRNA

Otvoren 15. međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila"

U Prijedoru je večeras otvoren 15. Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila" tokom kojeg će do 16. oktobra publika moći da vidi četiri predstave u takmičarskom programu, kao i još dvije u revijalnom.
Prijedor - Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila" - Foto: SRNA
Prijedor - Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila"Foto: SRNA

Festival je u ime Gradske uprave Prijedor otvorila vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović, koja je istakla da je grad ove godine ispratio mnoge manifestacije i događaje kao pokrovitelj i kao organizator.

Ona je istakla da se u godini punoj izazova, prije svega, zbog pandemije virusa korona koja je uticala kako na društveni, tako i na ekonomski aspekt života i ostavila trag, morao pomjerati datum održavanja festivala.

- Ljubiteljima pozorišne umjetnosti želim da u narednih nekoliko dana uživaju u ovim pozorišnim ostvarenjima, a učesnicima koji su doputovali iz okruženja želim da se ugodno osjećaju u Prijedoru i Republici Srpskoj - poručila je Kasalovićeva.

Vršilac dužnosti direktora Pozorišta Prijedor Srđan Kneginjić izjavio je novinarima da je ovaj festival veliki podsticaj, i to ne samo za pozorište, već i za cijeli region.

Nakon ceremonije otvaranja, takmičarski dio 15. izdanja festivala započelo je Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom "Zločin i kazna" u režiji Dušana Petrovića.

U revijalnom dijelu festivala, sutra će se od 18.00 časova predstaviti glumac Zijah Sokolović sa monodramom "Lijevo, desno, glumac".

Od 20.00 časova će umjesto predstave "Logorilijada" Hrvatskog narodnog kazališta Mostar biti izvedena predstava "Ajmo na fuka" koja je koprodukcijski projekat Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar. Autor i reditelj predstave je Dragan Komadina.

Žiri festivala čine Željko Hubač, Zijah Sokolović i Tomislav Čadež.

Publika će svake festivalske večeri moći da glasa nakon predstave.

Osim nagrade publike, žiri će dodijeliti nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca ili glumicu. Žiri može dodijeliti i dvije specijalne nagrade.

Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj Grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor nagrade za najbolju predstavu kompanija "Arselor Mital Prijedor".

U Prijedoru se od 1993. do 2006. godine održavao festival "Kočićeva srpska scena". Iako koncepcijski različit, festival je nastavljen 2019. godine na tradiciji prethodnog i stoga je odluka organizatora da uz naziv tadašnjeg Međunarodnog festivala pozorišta "Zlatna vila" stoji i redni broj 14, a na ovogodišnjem 15.